Algemeen

Insectenhotel op initiatief van de Groene Kerk geplaatst bij Het Centrum

NIJVERDAL – Afgelopen week is eindelijk het insectenhotel bij Het Centrum aan de Constantijnstraat geplaatst. Al twee maanden stond het te wachten op plaatsing.

Enkele leden van de Groene Kerk hebben de paal met daarop het insectenhotel aan de kant van de Constantijnstraat tegen de muur gezet. Het insectenhotel bevat verschillende speciale vakjes voor verschillende insecten.

Het gevaarte is 1 meter hoog en 40 centimeter breed. De jongeren van de Jeugdkerk hebben het zelf in elkaar gezet. Ook bij De Regenboog is al eerder een zelfde exemplaar geplaatst, eveneens gemaakt door de leden van de Jeugdkerk.

Het doel van de Groene Kerk binnen de PKN is om de leden te laten nadenken over wat ze doen. Ze bewust te maken over hoe ze omgaan met de aarde en zelf bezig te laten zijn. insectenhotel moet bezoekers van Het Centrum wijzen op het belang van goed omgaan met de ons omringende natuur. Een van de leden is Johan Schoppink: “Toen we met de groene kerkcom. zijn begonnen, hebben we eerst nagedacht over wat wij eigenlijk wilden, contacten gehad met verschillende kerken. Het bleek dat de gemeente Hellendoorn wel heel veel geregeld had, en via diverse mensen kwamen we in contact met verschillende organisaties. Doordat we bekend werden wisten ze buiten de kerk ons ook te vinden. We hebben eerst geprobeerd om draagvlak te creëren binnen de kerk, we hebben ons gepresenteerd tijdens een startdienst, schrijven stukjes in het Kerkvenster. We hebben nagedacht over het verder isoleren van de kerken, eigenlijk proberen wij uitvoering te geven over wat er in de Bijbel staat over rentmeesterschap.”

In de praktijk wordt nu fairtrade koffie/thee in Het Centrum geschonken en zijn de avonddiensten in de kerk die het beste is geïsoleerd, in de zomer andersom. Elke veertien dagen komt er een stukje in het Kerkvenster met een tip of uitleg. In de week van de duurzaamheid organiseren ze een dienst gericht op duurzaamheid waarin de gemeente soms ook aan het werk wordt gezet.