Algemeen

Herman Beltman: “Ik krijg mijn leven weer terug!”

NIJVERDAL – Nijverdaller Herman Beltman voelt zich als herboren. Jarenlang had hij last van heftige clusterhoofdpijn. De laatste tweeënhalf jaar was hij hierdoor compleet uitgeschakeld. “Je hele leven staat op nul. Je bent compleet gevloerd. En het is erg belastend en frustrerend voor je gezin.” Maar na een operatie in Rotterdam, in het Erasmus Medisch Centrum, is hij weer op weg om de 'oude' Herman te worden. 

“Ik heb veel aan mijn vrouw Karin te danken. Zij heeft me enorm geholpen.” In Rotterdam is hij geopereerd waarbij een neurostimulator, een soort pacemaker onderhuids in zijn onderrug is geplaatst. Via elektrische geleiding worden in zijn hoofd signalen afgegeven. En eindelijk kan hij weer normaal gaan functioneren.

Niet te traceren
Voordat het zover was, heeft hij heel wat af gedokterd. Intussen is hij zelf bijna een halve medicus geworden; in een sneltreinvaart noemt hij de namen van medicijnen die hij tevergeefs gebruikt heeft. Clusterhoofdpijn is betrekkelijk onbekend. Heb je het over kanker dan weet iedereen waarover je praat. Het is om het zo te zeggen een ondergeschoven kindje. Beltman: “Waarschijnlijk is de clusterhoofdpijn gekomen door een val op m'n achterhoofd 18 jaar geleden. Je begint met het slikken van paracetamol. Maar dat helpt niet, dus je slikt meer. Clusterhoofdpijn is niet te traceren. Het is een gemene, stekende hoofdpijn rond de ogen. Soms een paar uur achter elkaar, soms wel 24 uur. Je kunt geen prikkels verdragen. Ligt het liefst in bed met de gordijnen dicht.”

Zonder resultaat
Hij werd, zonder resultaat, behandeld op een psychiatrische afdeling van het ziekenhuis in Almelo. Kwam daarna terecht bij de afdeling neurologie in Deventer voor een zenuwbehandeling. “De anesthesioloog in Deventer gaf me de goede tip dat ik naar het LUMC in Leiden moest gaan, omdat ze daar gespecialiseerd zijn in de behandeling van clusterhoofdpijn. In Leiden hebben drie neurologen mijn situatie bekeken. Uiteindelijk verwezen zij mij door naar het Erasmus MC voor de operatie.”

Betrekkelijk nieuw
De behandeling tegen clusterhoofdpijn door de implantatie van een neurostimulator is betrekkelijk nieuw en wordt alleen in Rotterdam, Maastricht en Nijmegen uitgevoerd. Beltman vindt dat hij ontzettende mazzel heeft gehad dat het bij hem zo goed is uitgepakt. “Ik praat er over met anderen op een forum op internet, maar bij iedereen is het verschillend. Bij mij is het geweldig goed gegaan. Ik heb veel minder last van hoofdpijn. Wel raad ik iedereen aan niet met clusterhoofdijn te blijven lopen, maar direct naar het LUMC te gaan.”

Eind november werd Herman Beltman geopereerd. Inmiddels begint hij weer actief in het verenigingsleven te worden. En nu krijgt hij via het UWV een proefplaats voor vier uur bij Rotomoulding. “Ik ga weer werken. Geweldig! Ik krijg mijn leven terug!”

Reacties

Mooi verhaal man, gelukkig weer een normaal leven. Krijg gelukkig weer idiote FB berichten terug, blij dat oude de Herman terug is. Groetjes Corry en Jan.

Fijn om te lezen Herman. Gefeliciteerd.

Ik las het stuk en dacht.....die ken ik van vroeger.

Volgens mij zaten we vroeger bij mekaar op school Herman.

Ik heb ook last van Clusterhoofdpijn, sinds 2005 en ben er echt bang voor, elk jaar weer.

Ik hoop dat het je weer voor de wind gaat en dat je weer een fijne tijd tegemoet gaat, groetjes Monthy [Ronald] Wieldraaijer..

  • door Hermie
  • 27 dagen geleden

Super Herman gefeliciteerd 

Herman, openhartig en mooi geschreven kerel. Wat fijn dat het weer beter gaat. ????????????????????.

Hartelijke groet, Edwin Rutgers

Mooi om te lezen Herman. Namens de v.v. Den Ham veel succes!!

Hey Herman,  

Je val weet ik nog , als ik het goed heb is het ook bij ons op het werk toen mis gegaan. 

Zal niet in details treden maar als het klopt werd je wel erg muziekaal op dat moment. ????????

Maar top dat het voor jou goed heeft uit gepakt heeft

Groet.Patrick  oud collega 

Frits van MUNSTER 

                              Kerel wat heb jij al veel ellende meegemaakt,en nu eindelijk is er einde aan gekomen .

                                IK wens je samen met je gezin vele gezonde fijne  mooie jaren .

                               Groeten van oe oale moat [ten cate ]

                                                                        Frits  van Munster

                                                                                                       GOOD GAON IELEU                                                          

Mooi man,

Ik moet nog 1 soort medicatie proberen, werkt dat niet,  dan ga ik door naar Rotterdam voor de neurostimulator,  16april  belverbinding...heb 8 aanvallen  per dag en jij zult als geen ander weten dat dat geen leven meer is

Liefs, Miranda