Algemeen

Hellendoorns stripverhaal uit 1854 komt uit als 'special' van de Reggesproake

HELLENDOORN – Dinand Webbink is als amateurhistoricus en lid van Oald Heldern de Noaberschop altijd wel met een of ander project bezig; óf hij werkt aan een boek, óf hij is bezig met de inrichting van een tentoonstelling. Ook op dit moment is hij met meerdere dingen tegelijk bezig. Maar binnenkort gaat hij zich richten op de uitgave van een oud stripverhaal voor het kwartaalblad de Reggesproake van de Historische Kring Hellendoorn Nijverdal.

“Het is opmerkelijk dat er toen, in 1854, al een stripverhaal gemaakt is en nog bijzonderder dat het speelt in Hellendoorn”, begint Webbink zijn verhaal met een soort oud schriftje in zijn handen. Het schriftje is in het bezit van Oald Heldern en bevat de strip. “Je had in die tijd wel centsprenten die je kon kopen op jaarmarkten. Dat was een bladzijde met een kort getekend verhaaltje, vaak, maar niet altijd, 'ter lering ende vermaak'; opvoedkundig. Dit stripverhaal 'Voor Adriaan' bevat zeker ook educatieve elementen; als je lui bent verval je tot bedelen en stelen en eindig je aan de galg. Maar met wie luistert, komt alles goed. De tekeningentjes zijn mooi, geestig en raak getypeerd. Je kunt zien dat ze niet door een amateur gemaakt zijn. Verder gaat het boekje ook over het ziekteverloop van Adriaan Ninaber als kleine jongen op De Voordam. Over de artsen die hem bezochten, de apotheker en hoe hij vertroeteld wordt. Dezelfde Ninaber wiens naam je terugvindt in de Ninaberlaan, en die eenmaal volwassen van 1875 tot 1896 burgemeester van de gemeente Hellendoorn is geweest.”

De schrijver en tekenaar van het verhaal is Christiaan Biben. Hij was afkomstig uit Amsterdam en als tekenaar lid van het kunstenaarsgenootschap 'Felix Meritis' in de hoofdstad. Hij logeerde vaak in Hellendoorn eerst op havezate Den Dam en vanaf 1849 op De Voordam waar Adriaan met zijn moeder woonde. Christiaan Biben was een oudoom van Adriaan, maar in het stripverhaal wordt hij oom genoemd. Eigenlijk was hij een soort peetoom voor de kleine Adriaan. Al in het boek van Meester Ponsteen 'Nieuwe speurtocht door oud-Hellendoorn' wordt Christiaan Biben genoemd, maar Meester Ponsteen is er niet zeker van dat hij ook de tekenaar van de strip is. Webbink weet dit nu zeker. Op een plaatje met een huiselijk tafereel zit oom Chris aan tafel te tekenen naast een kleine jongen. Leuk weetje: omdat Christiaan Biben de modderige weg naar De Voordam met keien heeft laten bestraten heeft die weg de naam Bibenstraat gekregen.

Hoe het stripverhaal in de 'special' van de Reggesproake precies vormgegeven zal worden is nog niet bekend. Webbink denkt dat er verschillende mogelijkheden zijn, maar geld speelt natuurlijk wel een rol.