Algemeen

Hellendoorn wint vlinderidylle met ‘Blije Berm’-verkiezing

HELLENDOORN / NIJVERDAL - Op vrijdag 2 september ontving de Gemeente Hellendoorn een cheque van 5000 euro als prijs voor het winnen van de ‘Blije Berm’-verkiezing. Een provinciale prijs voor goed ecologisch bermbeheer. In de winnende berm aan de Helmkruidlaan in Nijverdal nam wethouder Egbert Nijenbanning de cheque in ontvangst uit handen van gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher.

Ontwikkeling Vlinderidylle

Wethouder Nijenbanning was maar wat blij met de prijs en royale gift van de provincie Overijssel. “Hiermee kunnen we een geweldige vlinderidylle aanleggen. Samen met onze inwoners en de Vlinderstichting gaan we binnenkort op zoek naar een geschikte plek en vorm.”Een idylle is een groot bloemrijk grasland, waarin inheemse planten staan die thuishoren in de omgeving waar de idylle wordt gemaakt.

Ecologisch maaien

De gemeente Hellendoorn gaat komend jaar nog meer bermen binnen de bebouwde kom ecologisch maaien – dat wil zeggen gefaseerd en minder maaien. Niet alle bermen, dit is praktisch en financieel niet uitvoerbaar en ook niet overal wenselijk. Nijenbanning:“Voor ons als gemeente is deze prijs een mooi compliment voor het jarenlange ecologisch bermbeheer. Dit geeft ons alleen maar meer energie om ons in te zetten voor de biodiversiteit.”

Winnende berm

Begin augustus won de gemeente Hellendoorn de ‘Blije Berm’-verkiezing met de berm aan de Helmkruidlaan. “Het is een prachtig diverse berm met veel inheemse kruiden”, zo oordeelde de driekoppige jury. “Het aandeel gras is lager dan het aantal kruiden. Ook is er open grond. Ecologen hebben in de berm de steenhommel, tuinhommel, blinde bij, zweefvliegen, pluimvoetbij, bruin zandoogje, geelsprietdikkopje, nestopeningen zandloopkevers en graafwespen en/of graafbijen waargenomen. Er wordt een goed maaibeheer uitgevoerd, gevarieerd en een bepaald percentage blijft ongemaaid. De berm is 25 jaar geleden al omgevormd en nu nog steeds heel rijk aan soorten. Dat is wel het bewijs van goed beheer.”