Algemeen

'Hellendoorn bevrijd!' wil gezamenlijk 75 jaar vrijheid gedenken en vieren

HELLENDOORN/NIJVERDAL – De meesten van ons ervaren vrijheid als vanzelfsprekend. Gaan en staan waar je wilt, zeggen wat je denkt. Het is gewoon. Maar als je even om je heen kijkt naar andere delen van de wereld, dan is die vrijheid helaas alles behalve normaal. En dan hoef je niet eens zo heel ver weg te gaan. Ook in de landen waar wij vakantie vieren is vrijheid soms een schaars goed. Daarom is het nuttig en nodig dat wij zo af en toe stilstaan bij onze vrijheid en denken aan de mensen die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid. Daarom mogen we vrijheid nooit als normaal ervaren en daarom moeten we blijven vertellen aan de komende generaties wat vrijheid betekent.

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland en dus ook de gemeente Hellendoorn werd bevrijd. Een kernteam is al langer bezig met de voorbereidingen voor de viering van 75 jaar bevrijding. “Onderdeel hiervan is 'Hellendoorn bevrijd!’ van 30 april tot en met 5 mei 2020”, zegt een woordvoerder. “De aftrap is in het dorp Hellendoorn op 30 april met de opening van het Liberty Camp op de Hofmansweide. Op 2 mei rijden oude voertuigen door alle dorpskernen van de gemeente in de 'Bevrijdingsrit'. In Hellendoorn zullen de strijders op feestelijke wijze worden ingehaald!”

Het hele weekend staat het dorp bol van de activiteiten zoals het uitbeelden van het burgerleven in de Tweede Wereldoorlog. Op passende locaties zijn Engelse, Canadese en Duitse re-enactors (vrijwilligers die heel gedetailleerd oorlogssituaties naspelen) gelegerd. Ook koningin Wilhelmina zal verschijnen, zij neemt haar intrek in een van de landhuizen in Hellendoorn. Er zal een WO2-huwelijksdienst zijn, geleid door een pastoor in een van de kerken in Hellendoorn. Maar met nadruk wordt de bevolking gevraagd als burgerfigurant mee te spelen. Dit kan door zoveel mogelijk gekleed en gekapt te gaan als de mensen van 75 jaar geleden. Binnenkort gaat een special website online, waar kledingpatronen voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar te downloaden zijn. Er worden ook dames gezocht die handig zijn met de naaimachine om te helpen kleding te maken. “Een echt naaigroepje zou heel mooi zijn. Maar ook vrijwilligers om te helpen bij de opbouw van het kampement zijn heel welkom. Verschillende verenigingen hebben hun medewerking al toegezegd; onder meer de Oranjevereniging en de Folkloristische dansgroep. Natuurlijk moeten de straten versierd worden! En fietsen en karren zoals in 1945! Dus buurtverenigingen, ouderraden aan de slag. Ook in Marle, Daarle, Daarlerveen, Hancate, Egede, Eelen en Rhaan en Haarle.” Het feest in Hellendoorn is voor iedereen, niet alleen voor de Hellendoorners. “Het zou mooi zijn als de Nijverdallers naar Hellendoorn komen en de Hellendoorners naar Nijverdal. Ook in de andere dorpskernen is men al actief, dus vooral ook daar gaan kijken!”

Voor alle scholen in de gemeente staat na de zomer een educatief project op stapel onder de vlag van  'Imagine' van John Lennon en Yoko Ono. De resultaten die het project oplevert, zijn onder meer te zien in een optocht op 5 mei in Nijverdal. Het dorp is dan namelijk ook het middelpunt van het feest met een grote parade en static show van 'Keep Them Rolling' de oude oorlogsvoertuigen die er jaarlijks rond deze tijd in colonne op uit trekken. In de ochtend zal er een groot bevrijdingsontbijt in de Grotestraat gehouden worden. Eveneens zullen de scouts met het bevrijdingsvuur uit Wageningen arriveren en ook deelnemen aan het ontbijt. In het kader van 75 jaar Bevrijding kan dit uitgebreid worden. Het Nationaal Comité 4/5 mei heeft daartoe al een oproep gedaan. Muziek-, zang-,toneel- en sportverenigingen worden met klem verzocht met hun leden mee te werken aan 'Hellendoorn bevrijd!' Ook Café René is weer van de partij bij de kerk zoals vijf jaar geleden. Het kernteam hoopt dat na de zomervakantie de hele bevolking van de gemeente zich in zal zetten om de 75-ste verjaardag van de bevrijding groots te vieren. Want vrijheid is een geweldig groot goed!

Wie belangstelling heeft of een goed plan kan zich melden bij hellendoornbevrijd@outlook.com

.