Algemeen

Hele Jan Barbier school vestigt aandacht op actie 'Kerstpakketten voor de Minima'

MARLE – Alle kinderen uit alle groepen – dat zijn er 35 - van de Jan Barbier mochten op het schoolplein dozen omhoog gooien voor de foto's van de komende actie. En dat vonden ze best leuk. Maar zeker de leerlingen uit groep zeven en acht wisten ook waarvoor ze het deden: “Voor mensen en kinderen en gezinnen die het niet zo goed hebben en met Kerst wel iets extra's kunnen gebruiken.” Het was de officiële start van de 26e actie 'Kerstpakketten voor de Minima' van de Raad van Kerken in de gemeente Hellendoorn. Later deze dag mochten de kinderen uit de hoogste groep ook nog dozen inpakken.

Je ziet de grote gele borden van de actie al overal de dorpen. “De bedoeling is dat er dit jaar rond 650 kerstpakketten ingezameld en weggebracht worden”, zeggen Richard en Nardi Benneker. Het is al de 26e keer, maar nog steeds is de actie meer dan hard nodig. Ooit begon het met 140 pakketten. “En die 650 zijn het topje van de ijsberg, want er is altijd nog een grote drempel om je aan te melden”, geeft Richard aan. “Via de gemeente, het Hulpfonds, de Diaconieën, Caritas, alle kerken, Stichting Boom, de Voedselbank en Trefpunt Minima komen de adressen binnen. En daar gaan we in verband met de privacy zeer zorgvuldig mee om”, vult Nardi aan. “Bezorgers van de pakketten doen dit vaak al jaren en hebben hun eigen wijk met circa zeven adressen.”

Het hele jaar door is de organisatie eigenlijk met de kerstpakketten bezig, met wat zij noemen 'het basispakket'. Want als er geschikte acties zijn bij de supermarkten van twee voor de prijs van één, dan slaan ze alvast producten in. Het geld hiervoor komt van giften en donaties. De kerstpakketten worden door de hele gemeente bezorgd. De inhoud bestaat uit houdbare levensmiddelen. Soms met iets extra's als een kaars. En bij elk pakket komt een kerstbrood.

Het doel kan alleen verwezenlijkt worden, als velen bereid zijn een bijdrage aan de actie te leveren. De Raad van Kerken heeft dan ook grote waardering voor de docenten en leerlingen van de scholen die spontaan besloten de actie te steunen met het per klas maken van een mooi kerstpakket en/of een geldelijke bijdrage. Dat zijn in Nijverdal de Rietslenke, de Triangel, de Wingerd, de Bongerd, de Meander, de Prinses Beatrix, de Prinses Marijke, de Schaapskooi, de Peppel, Talentrijk, de Brug en CSG Reggesteyn (beide locaties). In Hellendoorn St. Sebastianus, de Jan Barbier, de Es en in Haarle basisschool Op Weg. In Marle steunen de Marliaantjes de actie en in Daarle de Ark.

De ontvangen pakketten van de scholen, particulieren en bedrijven worden voor de kerstdagen bezorgd bij gezinnen en alleenstaanden met een minimum inkomen, die het hele jaar door geconfronteerd worden met een groot aantal beperkingen. Zeker in de dure decembermaand kunnen zij een 'steuntje in de rug' heel goed gebruiken.

Allen, die de Kerstpakkettenactie voor de Minima óók willen steunen, kunnen dat doen op vrijdag 20 december van 14.00 uur tot en met 18.30 uur, door het inleveren van kerstpakketten en/of levensmiddelen, giften, cadeaubonnen enzovoort op één van de volgende locaties. Voor Nijverdal Het Spectrum achter de Regenboogkerk, voor Hellendoorn De Leerkamer, achter de Dorpskerk, in de Kruidenwijk De Schaapskooi, in Haarle Het Kerkzaaltje bij de kerk en in Daarle Rehoboth. Daarna zijn vele vrijwilligers bezig pakketten samen te stellen. “In totaal zijn er met de actie wel tweehonderd vrijwilligers actief. De feestelijke rode en zwarte dozen worden gesponsord”, meldt Bennie Brandwacht die zich samen met Gerrit Berends met giften bezig houdt.

Financiële steun voor de actie kan via rekeningnummer: NL78 RABO 0132 588 242 t.n.v. Raad van Kerken-Kerstpakkettenactie. Informatie is te verkrijgen via Gerrit Berends, telefoon 0548 – 65 48 13 of berends43@kpnmail.nl of Bennie Brandwacht, telefoon 0548 – 61 58 35 of via mail egmbrandwacht@hetnet.nl.