Algemeen

Heel bijzonder en groot insectenhotel in Haarle

HAARLE - “Het mooiste insectenhotel van Nederland”, zegt wethouder Jelle Beintema bij de onthulling van het insectenhotel bij Melkveehouderij De Oarns Hoeve aan de Eekteweg in Haarle. Op de trekker haalde hij samen met Peter Besten het doek weg. Mocht het niet het mooiste insectenhotel van Nederland zijn, dan is het toch zeker wel het grootste en meest creatieve.

In de wei bij Ida en Peter Besten staat sinds vrijdagavond een trekker van circa 2,5 bij 2,5 meter en die is helemaal bestemd voor alle mogelijke insecten, kevers, en wilde bijen. Het gevaarte staat er uitnodigend bij en nu maar hopen dat er heel veel insecten in gaan wonen. “In elk geval trekt het al bekijks van mensen die langs fietsen”, zegt Ida Besten een dag na de onthulling. ''Het ontwerp en frame in de vorm van de trekker zijn gemaakt door vrijwilliger Erik Bloeme. De welpen en scouts van de Haarlse groep Albaldah hebben het gevuld met allerlei verschillende materialen waar insecten van houden als stro, hout, bamboe en rietstengels. Het is echt heel mooi geworden.''

De samenwerking met de scouts bestaat al langer, zij hebben ook geholpen met het inzaaien van de akkerranden op de boerderij. En ook al lange tijd zijn er bijenkasten voor honingbijen. De onthulling was een groot feest: er werd een weidequiz gespeeld. Bezoekers kregen vragen voorgelegd. Het antwoord was waar of onwaar en ze moesten dan in een bepaald vak gaan staan. Behalve toespraken werd er een gedicht over de solitaire bij voor gedragen. Tot slot kregen alle bezoekers Griekse yoghurt met honing.

Ida leeft voor de natuur op het platteland. Zij onderneemt allerlei acties om boeren en stads- of dorpsmensen met elkaar in contact te brengen om op die manier elkaar beter te leren begrijpen en waarderen. Een van die acties is de Boerenpelgrimstocht op 11 juni. De ochtendwandeling zit al vol, maar voor de middagtocht die begint om 13.15 uur kunnen belangstellenden zich nog opgeven. Het is een wandeling in de natuur tussen het Boetelerveld en de Sallandse Heuvelrug. De tocht voert langs boerenbedrijven en biedt ruimte tot verdieping.

Opgeven en meer informatie: www.boerenmens.nl/boerenpelgrimstocht