Algemeen

Haarlese welpen en scouts van Albaldah druk in de weer met JOTI en JOTA

HAARLE – Op het grote terrein aan de Almeloseweg waar de Haarlese Scouts sinds het vertrek uit de Mölle hun opkomsten houden werd zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur een bijzonder spel gespeeld. Een Jamboree on the internet en een Jamboree on the air. Voor die gelegenheid had de leiding een circa acht meter hoge zendmast midden op het terrein opgericht. Daarmee werd zelfs contact gelegd met scouts in Zwitserland!

Deze Jamboree (JOTI en JOTA) is een internationale aangelegenheid voor scouts wereldwijd uit verschillende landen. Elk jaar wordt de Jamboree gehouden in het derde weekend van oktober.  Maar helaas kon dit keer door de verscherpte coronamaatregelen alleen het spel voor de jeugd doorgang vinden. Ook ouders mochten deze keer niet het terrein op. De regels van Scouting Nederland worden nagevolgd en alles gaat coronaproof.

Alles draaide om communicatie. De achttien welpen en acht scouts waren enthousiast bezig met de best pittige opdrachten. Zij moesten een postenspel spelen bij vijf verschillende posten. Spel nummer een ging om de Joti, nummer twee de Jota. Zendamateur Han had zijn apparatuur beschikbaar gesteld. En hij was aanwezig om contacten te leggen. Hij heeft hiertoe een machtiging en is geen piratenzender. Onder meer met de scouting uit Rijssen werd contact gelegd. Het doel van het derde spel was om via de veldtelefoon een bouwwerk van Lego na te maken. Er werd via de veldtelefoon doorgegeven welke blokken en welke kleuren achtereenvolgens gebruikt moesten worden. “Deze opdracht was niet helemaal gelukt”, vertelt iemand van de leiding. Het vierde spel werd gespeeld met portofoons. Een omschreven afbeelding moest zo nauwkeurig mogelijk na gemaakt. Nummer vijf, de semafoor, ging om het seinen met vlaggen in verschillende kleuren.

Na afloop werden de resultaten besproken in de nieuwe kampvuurkuil. Een mooi beschutte, gemetselde kuil met oplopende traptreden. Uit de wind en boven het kampvuur mochten de kinderen als beloning een lekker broodje bakken. Dat sommige broodjes iets te bruin werden deerde de pret niet. “Al met al was het een heel geslaagde en leerzame middag”, merkt Sefanja Kleinherenbrink van de scoutsleiding op.

Scouting Haarle is een leuke kleine groep, die lekker buiten bezig is. Je leert er veel nuttige vaardigheden. Nieuwsgierig naar scouting? Laat je uitdagen! Kinderen vanaf 7 jaar zijn van harte welkom om een keer te komen kijken bij de welpen op vrijdagavond. Kinderen vanaf 11 jaar kunnen vrijblijvend bij de scouts komen kijken op de woensdagavond. Kijk voor meer informatie op www.scoutinghaarle.nl of stuur een mail naar: welpen@scoutinghaarle.nl of scouts@scoutinghaarle.nl