Algemeen

Grotestraat Nijverdal genomineerd voor nieuwe Green Cities Award

De Grotestraat in Nijverdal. Foto: Thomas Klomp
De Grotestraat in Nijverdal. Foto: Thomas Klomp

NIJVERDAL – De Grotestraat in Nijverdal is genomineerd voor een prestigieuze Europese prijs. Het project is geselecteerd omdat het een voorbeeld is van hoe steden in de toekomst vormgegeven kunnen worden.

Verstedelijking en klimaatverandering vragen om nieuwe oplossingen om de kwaliteit van het leven in de steden te behouden en te verbeteren. Door specifiek gebruik te maken van de groene ruimte geeft Grotestraat Nijverdal hier het goede voorbeeld.

Voor de internationale prijsvraag waren diverse Nederlandse projecten aangedragen. Uiteindelijk is de keuze op het project in Nijverdal gevallen: “Meest inspirerend, met een originele, context gevoelige toepassing waarin beplanting, passieve waterzuivering, en sociale interactie subtiel en bijzonder ontworpen bij elkaar komen.“

Margreet Overmeen – Bakhuis, wethouder Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken, is trots op de nominatie: “Geweldig dat onze Grotestraat Nederland gaat vertegenwoordigen en een voorbeeld vormt voor de toekomstige inrichting van steden. Hier mogen we met elkaar trots op zijn, want de inrichting van de Grotestraat is tot stand gekomen door een geweldige samenwerking met onze inwoners en ondernemers.”

De herinrichting van de Grotestraat is uitgevoerd door OKRA Landschapsarchitecten in opdracht van de Gemeente Hellendoorn.

Tweede en derde plek voor Almere en Hengelo
Goede tweede was het groene schoolplein van OBS het Spectrum in Almere. Het heringerichte Industrieplein in Hengelo eindigde als derde.

Met de nominatie concurreert Grotestraat Nijverdal nu met vijf andere landen, waar ook inspirerende oplossingen zijn genomineerd. De zes projecten worden de komende periode beoordeeld door een internationale vakjury. Het internationaal winnende project wordt op 2 december bekend gemaakt.
De zes deelnemende projecten staan op thegreencity.eu/award.

Groene Steden voor een Duurzaam Europa
De Award is een initiatief van Green Cities for a Sustainable Europe. Dit is een platform dat de vergroening van de openbare ruimte stimuleert door innovatieve ideeën, informatie op basis van wetenschappelijk onderzoek en technische expertise aan te bieden. De activiteiten van dit platform richten zich op bepaalde thema’s: gezondheid, klimaat, economie, biodiversiteit en sociale cohesie.