Algemeen

Gerard Althoff heeft monstertocht voor KWF tot goed einde gebracht

EEFDE/NIJVERDAL – Wat brengt een journalist van een weekblad dat uitkomt in de gemeente Hellendoorn naar Eefde? Dat is het verhaal van Gerard Althoff, die een geweldige prestatie heeft geleverd. 

De vlag hing uit in Eefde, een spandoek bracht de buurt op de hoogte van waar Gerard mee bezig was en de achtertuin was versierd. Gerard en zijn vrouw Mia werden verwend door z'n trotse zuster en zwager. En de wandelaar rustte even uit voor hij vrijdag en zaterdag de laatste twee dagen van bijzondere tocht langs alle Nederlandse provinciehoofdsteden ging voltooien. Afgelopen donderdag had hij ruim 5.000 euro voor het KWF bij elkaar gelopen! En in tweeënhalve maand zo ongeveer 1600 kilometer gewandeld. Z'n slaapplaatsen en levensonderhoud onderweg betaalde hij zelf; ongeveer 10.000 euro.

Althoff, bijna 77, heeft heel veel meegemaakt onderweg. Hij kan er uren over vertellen en heeft zijn ervaringen nauwkeurig opgeschreven. “Niet alles was even fijn, maar als mensen met je bidden en je de zegen meegeven, dan raakt dat je echt! Dat doet je goed. 't Gebeurde vooral in Friesland”, vertelt Althoff. En half lachend, half serieus: “Zonder engeltjes gaat het niet!”

Het begin van de tocht was al bijna dramatisch. De eerste dag van Nijverdal naar Heino kreeg hij aangekomen op de camping in Heino enorme last van z'n maag. “Ik zakte zowat in elkaar. Maar met een paar paracetamolletjes ging het weer.” Niet voor niets staat op z'n T-shirt 'Opgeven is geen optie'. Want de hele expeditie was opgezet omdat Gerard veel dierbaren aan kanker verloren heeft.

Goede en slechte ervaringen
“Ik heb heel veel lieve mensen ontmoet onderweg”, geeft hij aan. “Ook wel slechte ervaringen gehad. Ik wilde graag de handtekeningen of stempels van alle burgemeesters van de provinciehoofdsteden. Onze burgemeester had, als eerste, een mooi verhaal in m'n reisdagboek geschreven. Maar over Zwolle ben ik zeer teleurgesteld. Ook over Maastricht; dat werd gelukkig in Roermond weer goed gemaakt door een lieve medewerkster van publiekszaken. In Leeuwarden was de burgemeester er niet, maar werd ik ontvangen door de loco. En de burgemeester van Den Bosch zei 'zolang je in Brabant bent, mag je me bellen'.”

De sponsorwandelaar heeft onderweg last gehad van blaren van z'n rug en z'n hamstring. “De blaren zijn behandeld door leden van de reddingsbrigade in Katwijk. De hamstring en m'n rug werden het praktisch examendeel van een fysiotherapeut in Wateringen.” In de Flevopolder en Zeeland vond Althoff de lange wegen saai... “Soms kon ik mee-eten, maar in de Flevopolder moest ik op het aangegeven tijdstip op de weg van ongenade nog 6,5 kilometer lopen. Dus geen warm eten.”

Beschimmeld brood als ontbijt
Een keer bij een (stok)oude man kreeg Althoff als ontbijt beschimmeld brood, maar een andere keer weer gratis onderdak omdat hij in de krant had gestaan of een complete suite met bubbelbad. Op een camping in Zevenhuizen haalden de campinggasten bijna 90 euro voor hem op.  Zo zijn er nog veel meer anekdotes. In de provincie Utrecht sliep onze wandelaar in een vieze trekkershut, zonder water. “Maar er waren wel muizen!” Soms waren er problemen om de wandelkar zonder lift boven te krijgen.

“Zonder hulp van mijn dochter Gemia had ik het niet gered. En ook mijn vrouw Mia heeft mij onderweg veel steun gegeven.” Mia: “Ik heb hem drie keer bezocht en veel gebeeldbeld. Ik heb steeds gekeken of hij er goed uitzag.”

Feestelijk onthaald
Zaterdag is Gerard feestelijk onthaald in Nijverdal bij Anytime Fitness, maar hij kan nog niet beseffen dat hij het gehaald heeft. “Ik moet het echt nog verwerken. Dat komt wel als ik de cheque aan het KWF ga aanbieden.”