Algemeen

Fotovaklab: voor de leukste
pasfoto’s en nog veel meer

NIJVERDAL - Fotovaklab Nijverdal aan de Rijssensestraat 49 bestaat 30 jaar. In die tijd is er heel veel veranderd, vertellen eigenaren Bert en Willeke Jansen. Maar één ding is al die jaren hetzelfde gebleven en dat is de persoonlijke benadering. “We willen onze klanten goed helpen, of het nu gaat om pasfoto’s, een fotoreportage of het uitzoeken van een lijstje”, vertelt Willeke.

Dat Willeke een kei is in pasfoto’s maken, ondervind ik als verslaggeefster persoonlijk. De fotografe zet me op een kruk neer en geeft me nauwkeurige instructies over de beste pose. Willeke stelt me gerust, maakt intussen wat grappen en schiet diverse plaatjes. En zowaar, er zitten mooie foto’s bij. De leukste twee krijg ik mee naar huis.

“Als mensen hier komen om pasfoto’s te maken voor officiële documenten, maken we niet alleen de verplichte ‘strenge’ foto, maar krijgen mensen er ook foto’s bij waar ze wel lachend opstaan”, zegt Willeke. En desgevraagd kunnen klanten ook het digitale bestand krijgen. Zij en haar man Bert hebben al heel wat mensen voor de lens gehad. Van baby’s tot hoogbejaard. "Oude mensen fotograferen we in de verzorgingshuizen, zodat ze de deur niet uithoeven”, vertelt Bert.

Klanten weten zijn zaak niet alleen voor pasfoto’s te vinden, maar ook voor familiefoto’s in de studio. Rond Moeder- en Vaderdag zijn er regelmatig leuke kortingsacties voor dergelijke fotosessies. Ook nu de winkel 30 jaar bestaat hebben Bert en Willeke weer een actie bedacht. In de week van 2 tot en met 5 april kost een studio-opname inclusief foto van 20 bij 30 centimeter slechts €15,- in plaats van €65,-. Er kunnen maximaal 5 personen op de foto en huisdieren zijn ook welkom.

Trouwen en rouwen

Verder maken Bert en Willeke Jansen zwangerschaps- en huwelijksreportages, waarbij ze ook het digitale trouwalbum kunnen verzorgen. En heel sporadisch komt het voor dat ze een uitvaart fotograferen, zodat de nabestaanden later nog eens terug kunnen kijken op die dag, die vaak toch in een roes voorbijgaat. Dankbaar werk, vindt Bert. Evenals het bewerken van foto’s van overleden dierbaren.

Hij laat een groepsfoto zien die hij op de computer heeft bewerkt. Een familie staat buiten in het bos en alle aanwezigen kijken vrolijk in de lens. Bert heeft een oudere man uit de foto geknipt, het beeld verscherpt en vergroot en de achtergrond vager gemaakt. “Zo had de familie toch een recente foto om tijdens de uitvaart op de kist te zetten”, aldus Bert. Foto’s van foto’s maken is zijn specialiteit.

Maar ook voor afdrukken tot 60 bij 90 centimeter kun je bij Fotovaklab terecht, deze zijn klaar terwijl je wacht. Ook beelden laten afdrukken op canvas, hout, staal of plexiglas is mogelijk. Verder is er in de winkel een selectie aan camera’s, statieven en verrekijkers en toehoren te koop. Opvallend is de enorme collectie aan lijsten. Van groot naar klein, van traditioneel tot modern, je kunt het zo gek niet bedenken of Fotovaklab heeft het.

“Laatst kwam hier iemand in de winkel die heel blij was dat wij nog zilveren lijstjes verkochten. Die mevrouw reed daarvoor eerst altijd speciaal naar Ommen”, zegt Willeke. En wil je even kijken hoe het staat, dan zijn zij en Bert ook altijd genegen om de foto in het lijstje te plaatsen. Want goede service en advies vinden ze belangrijk. “Dat was al zo toen we ons op 1 april 1989 aan de Ericaweg vestigden en dat zal ook altijd zo blijven”, aldus Willeke.

Snelservice

Maar verder is er echt heel veel veranderd, beaamt ook Bert. “Toen we begonnen waren er nog een stuk of acht fotografiewinkels in Nijverdal, maar wij hadden toen de primeur van een snelservice. Twee uur nadat je fotorolletje was gebracht, kon je de afdrukken al ophalen.” Het waren destijds goede tijden voor fotografen, vandaar dat het echtpaar Jansen al in 1991 de overstap kon maken naar een grotere zaak aan de Rijssensestraat. Ze verkochten toen ook cd’s en dvd’s.

Aan de Rijssensestraat bouwden ze in 2000 een nieuw pand met een grote studio. Sinds 2015 is de helft van het pand verhuurd aan Domino’s en runnen Bert en Willeke in de andere helft hun Fotovaklab. Hun winkel is aangesloten bij De Gouden Winkelrand, een ondernemersvereniging die aan de weg timmert met gezamenlijke acties. Ook is Fotovaklab een DPD-pakketpunt. Bert vertelt: “Mensen komen hier soms voor een pakketje en zijn dan blij verrast vanwege ons assortiment.”

Meer weten over Fotovaklab? Zie www.uwfotograaf.nl, bel. 0548-611684 of loop binnen bij Bert en Willeke Jansen aan de Rijssensestraat 49. Hun winkel is geopend van dinsdag tot en met zaterdag.