Algemeen

Fietstocht langs bedrijven; duurzaamheid en fairtrade

NIJVERDAL/HELLENDOORN – Wereldwinkel Nijverdal houdt ook dit jaar samen met de werkgroep Fairtrade Gemeente Hellendoorn voor belangstellenden een tocht langs verschillende bedrijven, waar duurzaamheid en/of fairtrade hoog in het vaandel staat. Bedrijven die er mede aan bijgedragen hebben dat Hellendoorn een trotse Fairtrade Gemeente is.

De fietstocht wordt zaterdag 11 mei gehouden, starttijd is tussen 12.00 uur en 14.00 uur vanaf de wereldwinkel in Nijverdal aan de Grotestraat. Daar wordt een route, die langs zeven bedrijven voert, met informatie uitgedeeld. Opgeven voor de fietstocht is niet nodig. Bij elk bedrijf ontvangen de fietsers iets lekkers of een aardigheidje. Deelnemers zijn verder vrij in de keuze van hun route en ook welke bedrijven zij aandoen. Bedrijven die op de routelijst voorkomen zijn: de Wereldwinkel, Buitengewoon Lekker, de Kunstfabriek, tuincentrum Zonnebeld, het IJs- en Bakkerijmuseum, Landgoed De Uitkijk en Chocoladefabriek Twente Decadente.

 

 

Hellendoorn weer bekroond

tot Fairtrade gemeente

 

HELLENDOORN – De Gemeente Hellendoorn heeft op 13 mei 2017 als tweede Overijsselse gemeente de titel Fairtrade gemeente toegekend gekregendoor de landelijke Stichting Fairtrade Gemeenten in Nederland en uitgereikt aan burgemeester Anneke Raven. Donderdag 9 mei is deze titel tijdens een feestelijke bijeenkomst in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur de titel voor twee jaar verlengd.

Het is belangrijk dat de omzet van Fairtrade producten wereldwijd stijgt. Dus heeft de werkgroep zich ook na 2017 ingespannen om de titel waard te zijn en in Hellendoorn meer bedrijven winkels en organisaties Fairtrade te maken. Zo hoopt de werkgroep dat Hellendoorn haar steentje bijdraagt aan eerlijker verdeling van de welvaart in de wereld en ook het milieu en klimaat minder schade berokkent.

De landelijke jury heeft geoordeeld dat Hellendoorn de titel weer voor twee jaar mag voeren. Om de titel te ontvangen en te behouden moet de stichting voldoen aan een aantal criteria. Er moet een lokaal actieve werkgroep bestaan, de gemeente moet zich uitspreken voor Fairtrade, Fairtrade producten moeten duidelijk zichtbaar zijn in winkels en horeca, de kennis over en het gebruik van Fairtrade producten bij bedrijven en organisaties moet toenemen, er moet media/aandacht gegenereerd worden en tenslotte moet er aandacht geschonken worden aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is de werkgroep gelukt aan deze criteria te voldoen.