Algemeen

Feestelijke première: Reuring in ‘t Reggedal

NIJVERDAL – Na maanden van plannen, repeteren en voorbereiding was het vrijdag 13 september eindelijk zover, de feestelijke première van Reuring in ‘t Reggedal in het Ravijn in Nijverdal. Al het harde werken van de afgelopen weken kwam deze avond samen toen publiek, pers en genodigden eindelijk de muziektheatervoorstelling mochten komen bekijken. Naast de cast en crew is er een complete club van lokale vrijwilligers aanwezig om deze voorstelling mogelijk te maken. Bij de entree was zelfs even sprake van filevorming. Maar alle bezoekers vonden snel een plaatsje op de overdekte tribune. Het was koud maar de voorstelling is hartverwarmend.

Het verhaal handelt over een jonge muzikale Nijverdaller, Kees, die het dorp te benauwd vindt en de wijde wereld intrekt. Z'n oude trompet duikt steeds weer op tijdens het stuk. Tenslotte komt hij min of meer mislukt – verslaafd aan alcohol – met mobieltje en gitaar terug naar het dorp om het huis van zijn demente vader te verkopen. Met deze scene begint de voorstelling. De verlichting is sfeervol en het bos op de achtergrond is een perfect decor. Dan ontmoet hij het meisje Liza, dat hem door de geschiedenis van het dorp voert en ook zijn moeder is. De beide dragende rollen worden sterk vertolkt door Jan Tekstra en Julia van der Vlugt.

Het orkest van de KSW onder leiding van Bert Pfeiffer verdient alle lof voor de manier waarop het eigenlijk ongemerkt de voorstelling 'draagt' met sfeervolle klanken. Luca Waanders speelt de jongen Kees en brengt zuiver enkele trompet solo's ten gehore. In de prachtige omgeving van het Ravijn ontspint zich een verhaal van alle tijden over een jongere vol idealen en verwachtingen en een generatieconflict. Daarbij wordt ook het belangrijke en actuele thema demente ouderen ter sprake gebracht.

Het muziektheater op locatie wordt ondersteund met fraaie projecties in het lege zwembad waarvan goed gebruik gemaakt wordt. De figuranten komen in een aantal historische scenes als tableaux vivants mooi naar voren. Zo worden onder meer de stichters van Nijverdal, het werk in de fabriek met kinderarbeid, het bombardement op het dorp en de goudzoekers in beeld gebracht.

Een emotioneel moment aan het eind van het stuk is als de demente vader van Kees in pyjama het orkest komt dirigeren en de beide mannen elkaar omhelzen. Kortom een bijzondere voorstelling over Nijverdal met mooie muziek, een zoektocht naar identiteit en levensvragen.

De buitenlocatie van Het Ravijn hult zich nog tot 22 september in een prachtig verhaal over het voor velen geliefde dorp Nijverdal. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.reuringinhetreggedal.nl of bij de kassa van ZININ in Nijverdal.