Algemeen

Extra ruimte in nieuwe schuur 'dekenproject; zuster Petronella

Enkele vrijwilligsters van de maandagmiddagploeg bij de nieuwe opslagruimte.
Enkele vrijwilligsters van de maandagmiddagploeg bij de nieuwe opslagruimte.

NIJVERDAL – Al 31 jaar worden in Nijverdal dekens gemaakt voor Oost-Europa en Filipijnen. In die jaren zijn meer dan veertigduizend dekens vanuit Nijverdal de wereld over gegaan. Onder de naam het 'dekenproject' van zuster Petronella is het bekend geworden onder de Nijverdalse bevolking. Zuster Petronella, de initiatiefneemster, is inmiddels 95 jaar. “Ze woont in Hulsbergen, maar is nog altijd nauw betrokken bij wat wij hier doen”, zegt Herma Tjeerdsma.

Dat het werk van de tachtig vrijwilligers en de thuiswerkers, die in ploegen dekens naaien, nog steeds nodig is, wordt duidelijk als er vanuit Heeten mensen arriveren met een bedankbrief van de Filipijnen.“De minder warme dekens en kinderkleding gaat via Heetens Hulpgoederen Centrum Filipijnen (HHCP) naar de mensen die het daar hard nodig hebben”, legt Herma uit. De dikkere dekens en kleding gaan via de Stichting Rijssense Oost-Europa Commissie (ROEC) naar landen uit het voormalige Oostblok. “Dat zijn onze beide afnemers, zij regelen de transporten.”

 

Opknapbeurt

De vrijwilligers van het dekenproject kunnen zich nu weer volledig richten op het naaien van dekens. Het buitenterrein achter het lokaal aan de Koninginnestraat in Nijverdal is compleet opgeknapt. “Dat was al jaren lang een wens”, zegt Herma. Er is een bestrate ruimte met zitje gekomen, een grasveldje is ingezaaid en tegelpad leidt naar de nooduitgang. Die is nodig omdat er ook mensen met rolstoel en rollator als vrijwilliger bezig zijn. Mocht er iets gebeuren voorin het gebouw, waar ook de lokale omroep HOi zit, dan kunnen ze veilig wegkomen. Maar het mooiste is toch wel de nieuwe schuur, waar dekens netjes opgeslagen kunnen worden. Er moeten nog schappen in komen, maar er ligt al keurig ingepakt een flinke voorraad dekens. “Met deze nieuwe opslagruimte zijn we echt heel blij!”, aldus Herma.