Algemeen

Enorme belangstelling voor voorstelling 'Wie bint vrie'

De mooie fotocollage over de bevrijding in Nijverdal die Johan Huis in 't Veld heeft gemaakt voor de tentoonstelling 'Eigen Oogst', maar die ook prima past bij de voorstelling 'Wie bint vrie'.
De mooie fotocollage over de bevrijding in Nijverdal die Johan Huis in 't Veld heeft gemaakt voor de tentoonstelling 'Eigen Oogst', maar die ook prima past bij de voorstelling 'Wie bint vrie'.

NIJVERDAL – De voorstellingen van 'Wie bint vrie', die op 4 en 9 april worden opgevoerd, zijn al uitverkocht! Leo Steur en Johan Huis in ’t Veld hebben daarom besloten dat er nog een derde voorstelling komt. Deze voorstelling is gepland op zaterdag 9 mei om 20.15 uur.

Ondertussen wordt er hard gewerkt om de voorstelling vorm te geven. Het toneelstuk, dat zich afspeelt binnen een huiskamer in Nijverdal tijdens de oorlog, begint al goed vorm te krijgen. Het dagelijkse leven tijdens de oorlog wordt werkelijkheid op het toneel. De filmbeelden laten niet alleen zien wat er in de gemeente Hellendoorn gebeurde, maar ook hoe de oorlog zich in Nederland en Europa ontwikkelde. “Herman Kampman zal over gebeurtenissen in Nederland en Europa het publiek in het Nederlands aanspreken; in de huiskamer wordt waarschijnlijk Twents gesproken”, meldt Huis in 't Veld.

Jan Niewold en Peter Deiman zijn volop bezig om de muzikale ondersteuning verder uit te werken. “Zij brengen de muzikanten bij elkaar, zoals Herman Kampman met de acteurs bezig is. De voorstelling is nog volop in ontwikkeling.”

Er wordt onder meer een nieuw bevrijdingslied gecomponeerd en het bombardement op Nijverdal wordt door Jan en Peter uitgewerkt in een nieuw arrangement.

Inmiddels zijn er vijftien enthousiaste acteurs en musici die aan de voorstelling gaan meewerken. “Het wordt een voorstelling met toneel, film en muziek en dat moet goed op elkaar afgestemd zijn en elkaar aanvullen”, legt Johan Huis in 't Veld uit. “De voorstellingen 'Wie bint vrie' worden financieel mede mogelijk gemaakt door de Stichting Ondersteuning Senioren Hellendoorn-Nijverdal (S.O.S.). Daar zijn we heel blij mee. Het is een substantiële bijdrage aan onze productiekosten.”

Kaarten voor deze derde voorstelling (vijftien euro) zijn verkrijgbaar aan de balie van het ZINiN Theater in het Huis voor Cultuur en Bestuur en op de site www.zinin.com.