Algemeen

Eerste keer Muziek zonder de Trap in de ZINiN Theaterzaal

NIJVERDAL – Het eerste concert, in de serie Muziek onder de Trap, had een wel heel bijzondere start; niet onder de trap in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur, maar in de theaterzaal, ‘zonder de trap’.

“Vanwege corona zijn we in maart met de Muziek onder de Trap concertserie gestopt. Door de maatregelen van anderhalve meter was het niet meer mogelijk”, geeft Ben Völkers namens de werkgroep aan. “Enkele weken geleden kregen we via de ZINiN Cultuurorganisatie te horen dat het gebruik van de hal vanwege de coronamaatregelen voorlopig niet meer mogelijk is. ZINiN heeft aangegeven de succesvolle concertserie graag in stand te willen houden en onze werkgroep gevraagd of we deze toch door kunnen laten gaan. Dit, om te voorkomen dat er een stagnatie op gaat treden in de continuïteit”, aldus Völkers.

“We hebben nu met ZINiN overlegd, dat we gezien onze kleine werkgroepbezetting, de organisatie en uitvoering rondom de coronamaatregelen uit handen geven aan ZINiN. We zijn blij met deze onmisbare ondersteuning. We zullen de bijzondere en ongedwongen sfeer van de mooie hal zeker missen. Ook vanwege de goede akoestiek, die altijd door de musici bijzonder gewaardeerd werd. Meerdere musici zijn zelfs om die reden al voor de tweede keer geweest. We hopen dat we spoedig weer gebruik kunnen maken van de hal, met de mooie trap.”
In de theaterzaal kunnen nu maximaal zeventig bezoekers een plaats krijgen, door de anderhalve meter regeling.

ArtEZ Conservatorium
Het nieuwe seizoen werd gestart met een bijzonder trio, Turn it up to 7. Dit zijn studenten van het ArtEZ conservatorium in Zwolle die in hun eindexamenjaar zitten. “Eindelijk weer eens kunnen optreden”, was de reactie van dit trio. Vanwege corona is het geen makkelijke tijd voor musici. Voor dit jaar staan vier klassieke concerten gepland die worden verzorgd door het ArtEZ conservatorium uit Zwolle. “Al eerder hadden we studenten van ArtEZ, maar dit is het eerste jaar, dat we de serie uit hebben kunnen breiden met een groot aantal ArtEZ concerten. Een aanwinst dan ook voor onze concerten.”

Voortbestaan werkgroep
Völkers: “Wel hebben we nog een groot probleem. Begin vorig jaar hebben we al overwogen om definitief met onze concertserie te stoppen. We hebben een kleine werkgroep, die bestaat uit vier mensen: Margret Langenbrinck, Uwe Widow, Jan Nijmeijer en ikzelf. Daarnaast verzorgt Anouk de Jong om de twee jaar de wedstrijd Klassiek Talent voor jongeren van 12 tot 18 jaar, die in januari weer gehouden wordt. Om met vier mensen (65-plussers) de concerten te continueren is erg moeilijk. We zoeken met spoed enkele vrijwilligers die onze groep willen ondersteunen, door in onze werkgroep zitting te nemen, of mensen op wie we een beroep kunnen doen om diverse taken te verrichten. Bij voorkeur jongeren, die affiniteit hebben met klassieke muziek. Voor het bijhouden van onze website zoeken we iemand met kennis van zaken.”
Belangstellenden kunnen contact opnemen met Ben Völkers, telefoon 0548 612070 of via de website van muziekonderdetrap.nl. Daarop staat ook alle informatie voor de concertserie en een terugblik van de afgelopen seizoenen.