Algemeen

Derby SVVN en DES: 1-0 winst
en geld voor 'Help Roy Lopen'

NIJVERDAL – Op Sportpark Groot Lochter werd zaterdag 30 maart dé derby van Nijverdal gespeeld tussen SVVN en DES. Behalve de eer van het dorp stonden er uiteraard drie punten op het spel en SVVN staat inmiddels in een cruciale fase van de competitie. De club staat op de achtste plaats, dat lijkt veilig, maar het gat naar de twaalfde plaats die aan het einde van de rit nacompetitie om lijfsbehoud betekend is slechts vijf punten. Voor DES is de situatie nog penibeler. Naast het sportieve aspect stond deze wedstrijd ook in het teken van de actie Help Roy Lopen voor Roy Scholten.

Roy kreeg in 2016 door een bedrijfsongeval (een val van ruim zes meter hoog naar beneden)een incomplete dwarslesie, waardoor lopen én zijn favoriete sport voetbal verleden tijd werd. Middels een kostbare operatie in Zwitserland (tachtigduizend euro) kan er door gebruik te maken van een pacemaker weer activiteit in zijn benen worden gegeven. Daardoor wordt ook weer spiermassa ontwikkeld en ontstaat een normale doorbloeding. Na die operatie moet het weer mogelijk zijn om te leren staan en kleine stukjes te lopen. Tijdens deze derby is maar liefst 3600 euro opgehaald voor deze operatie die Roy Scholten wil ondergaan.

Dan de wedstrijd zelf. Vlak voor aanvang van de wedstrijd kreeg SVVN een domper te verwerken. Aanvoerder Roy Mulder moest plots met zijn vriendin naar het ziekenhuis en was niet beschikbaar. De aanval bestond hierdoor uit Johnny Teterissa, Bas Koedijk en Frank Bolink. Speciaal aandacht voor deze wedstrijd was er voor Jonny van de Maat. HIj is ziek, maar staat symbool voor volharding. Hij wou per se bij deze wedstrijd aanwezig zijn. Hij krijg een prachtig cadeau van DES.

Om iets naar half drie, toen de rook enigszins was opgetrokken, gaf scheidsrechter John Schumer het startsein voor de wedstrijd. Het was een rommelig begin van de wedstrijd die bol stond van de foute passes. DES heeft meer balbezit, maar doet daar helemaal niets mee. Het is allemaal erg apathisch wat de honderden toegestroomde toeschouwers deze middag voorgeschoteld krijgen.

Iets na het half uur is daar dan het eerste dreigende moment voor het doel van SVVN. Pieter Rozema geeft voor vanaf rechts. Sven Mensink krijgt een kopkans maar mikt te hoog en zo ziet Patriz Loohuis de bal over zijn doel gaan. Een minuut later krijgt Joost ten Kleij de bal plots voor zijn voeten. Hij schiet ineens en ziet de bal op het dak van het doel belanden. Het is allemaal een zeer matige bedoening en dat de wedstrijd ging rustten met de brilstand op het scorebord was volkomen logisch na wat de 22 spelers de toeschouwers voor schotelden.

Na de thee veranderde er weinig aan het spelbeeld. DES had meer balbezit, maar deed er niks mee. SVVN oogde tandeloos. In de 63e minuut haalt Julian op den Dries Delano Burnama naar de kant. Delano speelde goed, maar had al een gele kaart te pakken en solliciteerde naar zijn tweede gele kaart. Zijn vervanger was de net zestien jaar geworden Rowan Wijnen. Hij bracht nieuw elan in het spel van SVVN. Hij zet de tegenstander onder druk en zorgde er zowaar voor dat SVVN iets van druk op de defensie van DES kon zetten. In de 66ste minuut komt Melvin Morsink binnen de lijnen. Het is voor Melvin een rentree na maandenlang blessureleed. Ook deze wissel geeft SVVN de nodige aanvallende impulsen. In de zeventigste minuut slingert Frank Bolink op de herkenbare manier de zestien in. Niet ver van de achterlijn vindt hij met zijn schot de vuisten van de doelman.

In de 76ste minuut krijgt SVVN een vrije trap iets over de middenlijn. Delano Papilaja, die een puike pot speelde, pompt de bal de vijandelijke zestien in. Doelman Hogenkamp stormt zijn doel uit en gaat het duel aan met de vrijstaande Joost ten Kleij en Melvin Hulsman. Hij lijkt te winnen maar bokst de bal voor de voeten van Melvin Morsink. Die bedenkt zich geen moment en schiet de bal in het lege doel. De 1-0 voorsprong voor SVVN dus.

In de 81ste minuut de mooiste actie van de wedstrijd. Joost ten Kleij komt op links iets over middenlijn in balbezit. Hij passeert vier tegenstanders op weg naar de vijandelijke achterlijn. Zijn voorzet weet helaas net niet Rowan Wijnen te bereiken. DES weet net als eigenlijk de gehele wedstrijd niet of nauwelijks gevaarlijk te worden. De voorsprong van SVVN komt dan ook niet in gevaar. De enigste kans op een puntje is in blessuretijd. Een vrije kopbal van dichtbij wordt op weergaloze manier gestopt door Patriz Loohuis.

Zo eindigt de wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende in een 1-0 overwinning voor SVVN. Uiteraard was de ontlading groot bij alles en iedereen wat SVVN een warm hart toedraagt. Niet alleen werd de beladen derby gewonnen, ook groeide het gat tussenbeide naar acht punten. Met nog zes wedstrijden te gaan is dat een aardige veilige marge.