Algemeen

Dekenproject met Naald en Draad kan altijd stoffen en wol gebruiken

NIJVERDAL – Op de eerste verdieping boven het atelier van de Kunstfabriek liggen twee lichte ruimtes. Tafels langs de kant met daar op naai- en lockmachines. Er staan negen machines, een paar reserves. Daar werken alweer een poosje acht ijverige dames die dekbedden maken voor baby- en kinderbedjes. De dekbedden zijn bestemd voor Roemenië en de Filipijnen. 

Sineke Slump: “Toen het Dekenproject van zuster Petronella stopte waren een aantal oudere dames echt heel verdrietig. Drie van hen waren al jaren bezig en wilden graag door. Zij misten hun gezellige en zinvolle bezigheid. Daarom hebben we besloten om de draad weer op te pakken. Niet als Dekenproject van zuster Petronella, maar als Dekenproject met Naald en Draad.”

Haar man Rinke heeft het logo voor de groep ontworpen. Eind verleden jaar is het project van start gegaan en in kleine groepen (in verband met corona) wordt er gewerkt. Sommige dames komen wekelijks op een vaste tijd, maar Sineke is vaker aanwezig. Ze zet het in de groepsapp als ze aanwezig is. Dan komen er soms spontaan een paar dames. Van verschillende kanten zijn er handige spullen binnengekomen zoals een strijkplank en waterkoker. Aan de muren hangen wandtapijten tegen het holle geluid en om de boel een beetje op te fleuren. Een grote boom voor het raam moet in de zomer schaduw brengen.

Niets wordt weggegooid
Stoffen om de dekbedden te maken komen onder meer van Dorcas, Kringloop Nijverdal, het Leger des Heils, Vluchtelingenwerk, Vrouwen van Nu, kerken en van particulieren. “Er wordt hier niets weggegooid! Alle restjes worden gebruikt. We werken compleet kosteloos. Voor onderhoud van de machines hebben we een mannetje.” De naaisters letten goed op kleuren en patronen en maken frisse, kleurige producten. Vulling wordt geleverd door twee bedrijven. De dekbedjes voor de Filipijnen zijn wat dunner. Sineke: “Het is er wel warm, maar in de bergen kan het daar best fris zijn. De vulling voor de dekbedden naar Roemenië is dikker en warmer.”

De dekbedden voor Roemenië gaan in april/mei via de Stichting ROEC uit Rijssen naar de plaats van bestemming, een dominee ter plaatse zorgt ervoor dat alles goed terecht komt; die voor de Filipijnen gaan mee met het transport van Stichting Filipijnen Heeten.

Breien en haken
Met restjes wol zijn de ijverige vrijwilligers 's avonds thuis bezig. Ze breien en haken babyjasjes, truien, sjaals en dekentjes. Ook de moeder van Sineke die al 98 jaar is, helpt mee vanuit huis. “Want breien vindt ze leuk en dat kan ze nog wel!” Maar iedereen die het leuk vindt om te breien of te haken, kan vanuit huis meedoen. En wol of stoffen die over zijn, kan Met Naald en Draad goed gebruiken. Info via sinekeslump5@gmail.com

Reacties

Ik heb nog wel wat breiwol en wat lapjes