Algemeen

De Budde Kookt Door blijft bestaan; restaurant weer open voor gasten

NIJVERDAL – Met 'Happy Day’s' in hoofdletters verwelkomt de Budde zijn gasten. Het hele team doet zijn best om er voor iedereen een fijne dag van te maken.

Edzard Poppema heeft met zijn partner Annelot van Buren en hun medewerkers bij de Budde direct positief gereageerd op het nieuws dat cafés en restaurants gesloten moesten worden door de coronacrisis. “We waren toen net drie jaar bezig in de Budde”, zegt hij. “Er waren twee mogelijkheden, sluiten of aangepast doorgaan. Voor die laatste optie hebben we gezamenlijk gekozen.”
Poppema geeft aan dat hij daar geen moment spijt van heeft gehad. Het is zelfs zo, dat nu hij weer gasten mag ontvangen in het restaurant de service van Budde Kookt Door blijft bestaan. Hoewel er in het restaurant momenteel al zestig gasten mogen lunchen of dineren. “Dertig in het restaurant en dertig in onze zaal aan de achterkant”, verduidelijkt hij. “We houden ons aan de regels, maar je hoeft niet per se op voorhand te reserveren, wel registreren we al onze bezoekers die binnen gaan zitten. Bij binnenkomst handen desinfecteren. Zodoende weten we precies wie er bij ons binnen is geweest. We hopen natuurlijk dat we die gegevens nooit hoeven te gebruiken.”
Wel zegt hij met spanning uit te kijken naar 1 juli wanneer de regels waarschijnlijk weer versoepelen.

Budde’s kaart
Op de kaart bij de Budde kun je duidelijk zien dat het restaurant zich met zijn gerechten onderscheidt van andere horecazaken in het dorp. Een knipoog naar de Amerikaanse en internationale keuken. De chefkoks Robert Spenkelink en Jesper Scholten hebben in de keuken de leiding en maken met hun leerlingen verrassende en heel smakelijke culinaire gerechten. Want nergens anders in de verre omtrek kun je de Dutch Weedburger of Jackfruit op de menukaart vinden!

De Budde te kiezen is lid is van de fairtrade zaken in het dorp. “Ook werken we zo veel mogelijk met lokale producten”, zegt Edzard. “Lokaal, fairtrade en biologisch is belangrijk, zeker nu”, vervolgt hij. Samen met zijn partner heeft hij vertrouwen in de toekomst. “We zitten op een ideale plek tussen de Sallandse Heuvelrug en het centrum. En de Grotestraat is na de renovatie heel mooi geworden. Vroeger stond ik hier altijd bij de verkeerslichten te wachten. Ik woonde in Zwolle en deed een opleiding bij het TIO in Hengelo. Ook Annelot van Buren heeft daar gestudeerd. Lachend zegt Edzard: “Wij vullen elkaar perfect aan.”

Budde Kookt Door en Budde's Home Cooking Box zijn geweldig aangeslagen. In de Home Cooking Box zit een compleet viergangen diner. Bij Budde Kookt Door kan de gast kiezen uit een aantal voorgerechten, twaalf verschillende hoofdgerechten en twee nagerechten. Voor veganisten, vegetariërs, vlees- of visliefhebbers, voor elke smaak is er ruime keuze. Naar wens kan het diner opgehaald of gebracht worden van dinsdag tot en met zondag. “Natuurlijk houden we rekening met eventuele allergieën. Annelot en ik rijden zelf rond met de bestellingen. Dat doen we bewust, want zo houden we contact met onze gasten. En we doen er altijd iets leuks bij, van kaarsjes en eigen playlist tot onze eigen Budde's kwartetspel en Budde's woordzoeker.”

De Budde beschikt over een mooi terras en een groot grasveld waar je ook heel gezellig kunt zitten voor een kop koffie of een lekkere lunch. Ver uit elkaar volgens de regels. Twee gigantische houten tonnen zijn echte blikvangers. In de ton is plaats voor een heel gezin. Trots vertelt Poppema over een noviteit; gasten van de Budde kunnen op het terras via QR code met hun smartphone hun bestelling opgeven.