Algemeen

Dalton Reggewijs officieel geopend

NIJVERDAL – Na een voorbereiding van twee jaar was het vrijdag 2 juli eindelijk zover: openbare Dalton basisschool Reggewijs werd officieel geopend. Op kleurrijk versierde fietsen gingen de leerlingen van het ’t Heem die ochtend naar hun nieuwe school, waar de leerlingen van De Peppel ze hartelijk verwelkomden. Het was al gauw een vrolijke bende op het plein en de samensmelting ging vrijwel als vanzelf. 

Nadat de kinderen een beetje uitgeraasd waren, was het tijd voor de officiële opening. Onderwijs wethouder Anja van den Dolder verrichtte samen met leerlingen van de leerlingenraad de onthulling van het nieuwe logo. Hierna konden de kinderen allerlei leuke creaties laten maken bij een ballonnenclown, verder kennismaken met hun nieuwe klasgenoten en genieten van een overheerlijk patatje.

De laatste week voor de zomervakantie wennen de kinderen verder aan de nieuwe situatie, in de klassensamenstelling van volgend schooljaar. Niet alleen voor de kinderen is dit wennen, ook voor heel veel ouders. Zij moeten hun kind nu naar een andere locatie brengen, of op een ander tijdstip ophalen. “Maar ons onderwijs blijft van dezelfde kwaliteit,” zegt Rob Huberts, directeur. “Waarbij we uitgaan van wat de leerling nodig heeft. Als Daltonschool werken wij met aspecten als zelfstandigheid, samenwerking, vrijheid en verantwoordelijkheid. In het algemeen zeggen ze vaak ‘vrijheid in gebondenheid’. Je kunt de leerlingen namelijk niet volledig vrijlaten, want ze moeten wel bepaalde dingen leren. Dat is wettelijk zo geregeld. We gaan er ook niet vanuit dat alle kinderen deze aspecten volledig beheersen als ze bij ons op school komen. Daar werken we met z’n allen aan en het kind is daarbij leidend. En dan is het heel leuk om te zien dat de leerlingen elkaar helpen en versterken in het ontwikkelen van deze eigenschappen.”

De stemming onder de ouders was vrijdag heel positief. In het begin stonden ouders van leerlingen die van ’t Heem kwamen nog wat onwennig op het ‘nieuwe’ schoolplein, maar al snel kwam ook de samensmelting tussen de ouders op gang. “Met z’n allen maken we er gewoon een geweldige school van,” lacht Rob. “Voor zover het dat nog niet is.”