Algemeen

Dag zon, hallo maan!

NIJVERDAL – Op 21 maart duren dag en nacht even lang. Astronomisch gerekend is dat het begin van de lente. Die donderdag om 18.15 uur houden de Sterrenwacht Hellendoorn en het Buitencentrum van Staatbosbeheer een gezamenlijke activiteit. Bij helder weer zeg je de zon gedag en verwelkom je enkele tellen later de volle maan.

Een vrijwilliger van de sterrenwacht geeft je aan de hand van een PowerPointpresentatie uitleg over onder andere de maan, maanstanden en vertelt allerlei weetjes over de maan. Juist deze dag zijn de maanstanden bijzonder. Een enkele keer per jaar is het schouwspel te zien dat de zon ondergaat en bijna gelijktijdig de volle maan verschijnt. Vervolgens vertelt de boswachter over het belang van licht en donker in de natuur en over het nachtelijk leven in het bos. Welke dieren slapen ’s nachts en welke zijn juist wakker en actief. Waarom is donker en rust zo belangrijk in de natuur?

Daarna is het jassen aan en naar buiten. Onder begeleiding van de boswachter maak je een wandeling van ongeveer 4 kilometer door het bos. Bij het uitzichtpunt kijk je richting het westen en zie je de zon ondergaan. Vervolgens loop je naar de andere zijde van het uitzichtpunt en zie je de volle maan opkomen. Tijdens de terugweg wordt het donker en moeten je ogen daaraan wennen. Ook dan is het prachtig in het bos.

Bij helder weer bekijk je de maan door de telescoop in de koepel van de Sterrenwacht. Mocht het bewolkt zijn, dan ga je de maan en andere hemellichamen bekijken in het planetarium. Want daar is nooit een wolkje aan de lucht!

De avond begint om 18.15 uur en rond 21.15 uur is het afgelopen. Trek kleding aangepast aan de weersomstandigheden en stevige schoenen aan. Kosten voor deelname zijn voor volwassenen €12,50, kinderen tot en met 12 jaar €7,50 (inclusief een kop koffie of thee). Van te voren aanmelden is verplicht via www.staatsbosbeheer.nl.