Algemeen

Constantijnstraat vrijdag 12 juni om 16.15 uur open voor verkeer

NIJVERDAL – In de winkels aan de Constantijnstraat is het een steeds terugkerende vraag van bijna elke klant: “Wanneer gaat de straat weer open?” of “Wanneer is het werk eindelijk klaar?” Nog even geduld, vrijdag 12 juni is de bedoeling. Dan worden de hekken opgeruimd. Aan het eind van de middag kan het verkeer weer gebruik maken van de straat. De werkzaamheden liggen goed op schema.

De eigenaar van kapsalon Gabi aan de Constantijnstraat 29 vindt dat de afsluiting wel erg lang geduurd heeft. “Het was niet zo fijn voor de klanten”, zegt hij. “Maar ik ben blij dat het bijna achter de rug is. Echt heel veel last hebben we niet gehad, omdat de afsluiting ten dele samen viel met de verplichte sluiting voor corona. Gelukkig is de kapsalon nu weer open.”

Joke Nieuwenhuis vertelt in de winkel van Ambachtsbakkerij Nieuwenhuis dat ze niet gemerkt heeft dat de afsluiting veel klanten heeft gekost. “Het viel een beetje samen met de coronatijd. Het was toch al stiller. We zagen wel andere mensen in de zaak en kregen meer bestellingen. Waarschijnlijk omdat we op de site van 'online naar Nijverdal' staan. Ook zagen we wel meer senioren die nu niet zo graag naar de supermarkt gaan voor brood of gebak.” Ze weet verder te vertellen dat sommige winkeliers wel iets meer last van de afsluiting gehad hebben. Maar ze is lovend over het bedrijf en de medewerkers die het werk uitvoeren. “Ze overleggen met ons en houden rekening met de aan- en afvoer voor onze zaak.” En juist op dat moment stapt kraanmachinist Nick Jansen naar binnen met de vraag of hij het reclamebord mag verzetten.

Ook Linda Rademaker vertelt dat Rademaker's Poeliersbedrijf geen noemenswaardige last heeft gehad van de afsluiting. “Nee, gek eigenlijk. Maar klanten komen gericht naar ons toe. En in de coronatijd kon je niet uit eten, de restaurants zaten dicht. Logisch dus, dat er meer thuis gekokkereld werd. Dat konden we merken. Bovendien waren er minder mensen aan het werk in het centrum en daardoor waren de parkeerplaatsen voor de zaak steeds goed bereikbaar voor onze klanten. Dat was eigenlijk best fijn voor hen en voor ons.”
Zowel Gabi, Rademaker en Nieuwenhuis zijn hun klanten dankbaar dat ze zijn blijven komen, ondanks dat het soms door de afsluiting met de hekken niet zo eenvoudig was om de zaken te bereiken.

Op 6 april werd de doorgaande route op de Constantijnstraat afgesloten voor het doorgaand verkeer. Alleen voetgangers en fietsers konden nog bij de winkels komen. Voornaamste oorzaak van de afsluiting waren werkzaamheden aan het wegdek en voetpaden en het noodzakelijke onderhoud aan de riolering. “Een gezamenlijke aanpak”, zegt uitvoerder Roy Hogeman van wegenbouwbedrijf Reko uit Raalte. “De werkzaamheden zijn vlot verlopen. We zijn geen bijzonderheden tegengekomen. We hebben ook wel goed weer gehad. Alleen de omwonenden hebben geklaagd en wat last gehad van het stuiven van stof door de hoge temperatuur en de droogte. Daarom hebben we 's ochtends vroeg steeds gesproeid. Afgelopen maandag en dinsdag is het asfalt er ingegaan. Vrijdag 12 juni aan het eind van de middag om 16.15 uur gaat de Constantijnstraat weer open.”

Daarna gaat Reko Raalte verder met de reconstructie en verfraaiing van de Rijssensestraat vanaf de kruising van de Constantijnstraat. Dat werk moet eind oktober klaar zijn.