Algemeen

Chris Hogenkamp klust tien dagen aan medische post in Oeganda

Chris Hogenkamp stapt vrijdag in het vliegtuig om tien dagen te klussen aan een medische post in Oeganda.

NIJVERDAL – Nijverdaller Chris Hogenkamp stapt vrijdag in het vliegtuig om tien dagen te gaan klussen aan een kleine medische post in Gogonyo in Oeganda. “Ik voel me zeer bevoorrecht om dit te mogen doen.”

Hogenkamp was medeoprichter van de Volle Evangelie Gemeente Nijverdal en jarenlang als een van de oudsten nauw verbonden met de kerk. In 2003 trad de gospelgroep The Living Sound uit Oeganda op in de kerk. Almeloër Geert Doldersum was die dag ook aanwezig, als zanger en gitarist van de gospelformatie Twice. “Samen met zijn vrouw Hermien gaat hij al een jaar of twaalf naar Oeganda. Steeds worden ze geconfronteerd met de enorme medische nood daar. Als kerk hebben we geld bij elkaar gebracht voor een medisch centrum.” 

Volgens Chris is dit centrum totaal niet te vergelijken met een medisch centrum zoals in Nijverdal. “Het is een heel uitgestrekt gebied, net iets kleiner dan Twente. Er wonen zo’n 5.000 gezinnen, met zo’n 12.000 schoolgaande kinderen.” Er werken vijf dokters, die voornamelijk hulp bieden bij diarree, lichte verwondingen, bevallingen en eerste hulp. Voor de medicatie van het medisch centrum is jaarlijks 1200 euro nodig. “Toen Geert zei dat ze sinds twee jaar weer zouden gaan, dacht ik ‘ik zou daar wel eens bij willen zijn’. En dan zou ik graag 1200 euro meenemen om ze daar te ondersteunen.”

Zijn 6-jarige kleindochter deelt al het enthousiasme van haar opa. Via Facebook bood ze aan tekeningen te verkopen. “Die inschrijving hebben we al snel moeten sluiten anders kan ze het niet eens aan. Ze heeft al voor €225 verkocht aan tekeningen. Mooi om te zien dat ze zo heel bewust bezig is met zo’n onderwerp. Dat er ook een andere kant in deze wereld is. Ik heb haar verteld hoe arm het daar is. En dan komt zij uit zichzelf met deze actie.” 

De grenzen en scholen rondom de medische post zijn net weer open. Maar er zijn geen materialen: geen schriften of potloden. “Misschien niet eens een krijtje om wat op het bord te schrijven. De kinderen hebben dus niets om hetgeen wat ze verteld wordt op te schrijven. De schrijnende toestand wordt dan echt zichtbaar.”, geeft Chris aan. “Onze kleindochter vroeg al ‘Hoe moeten ze dan leren?’.” Het Almelose echtpaar Doldersum is al bijna twee weken in Oeganda. “Er zijn zo’n 12.000 schoolgaande kinderen in dat gebied. Zij zijn nu schriften en schrijfmateriaal aan het uitdelen. Zij zullen er twee maanden blijven.”

Voornamelijk klussen
De gepensioneerde Nijverdaller gaat voornamelijk klussen in Oeganda. Een paar nieuwe kozijnen, een stuk dak dat vervangen en vernieuwd moet worden, maar vooral veel schilderwerk. Daar heeft hij alle vertrouwen in dat dat goed komt. “Als politieman en ambtenaar op het ministerie heb ik nooit met m’n handen gewerkt. Maar ik wist wel dat ik niet onhandig was. Toen onze zoons gingen verhuizen heb ik ze met geholpen verbouwen. Ik neem zelf gereedschap mee, zodat ik dat na tien dagen daar kan laten. Wij verkeren in de gelukkige positie dat we dat weg kunnen geven.”

Chris zamelt geld in voor medische nood. Naast de steun van zijn kleindochter hebben ook een groep oud-collega’s uit Den Haag en de kerk een donatie gedaan. “Allemaal betrokken mensen. Iedere €100 is mooi meegenomen, maar ook met een donatie van €5 zijn ze daar enorm geholpen”, geeft Chris aan. Voor 10 euro bijvoorbeeld kan een kind met medicatie, waaronder een vaccinatie, tijdig behandeld worden tegen malaria. En voor 15 euro kan een ernstiger vorm van malaria bij een kind met een infuus en overige medicatie behandeld worden. Wie de Nijverdaller financieel wil steunen, kan een gift overmaken op NL70 SNSB 0946 3234 29 t.n.v. Volle Evangelie Gemeente Nijverdal, onder vermelding van Mission Oeganda 2022 gift Medische post.

“Als ik dan de verhalen van Geert en Hermien hoor… Je kijkt die kindjes in de ogen, je ziet wat er met het geld gebeurt. Dat blijft bij je.”