Algemeen

Cartoonist Leo Kemper neemt wekelijks de actualiteit op de hak

Een van de meest geslaagde cartoon van Leo Kemper.

HAARLE – Naar aanleiding van het etiket dat Leo Kemper ontwierp voor het speciaalbier voor de familie Vloedgraven een artikeltje over de Haarlenaar die elke week voorin de Week van Hellendoorn en Nijverdal te vinden is met een cartoon.

Kemper vertelt dat hij de cartoons al meer dan tien jaar maakt. “Eerst voor een ander Sallands blad, de laatste jaren voor deze krant. Op vrijdag als de artikelen voor de krant klaar moeten zijn, heb ik nog niets. Dan weet ik echt nog niet waar het over zal gaan. Ze houden bij de krant een vast plekje vrij voor mijn werk. Ik probeer zo actueel mogelijk te zijn. De cartoons gaan in meerderheid over gebeurtenissen in de gemeente Hellendoorn, maar ook over landelijk nieuws. In het weekend denk ik na over m'n cartoon.”

Vaak combineert hij twee onderwerpen en tijdens het proces verandert er nog van alles in de tekst of de tekening. Regelmatig spreken mensen Kemper aan met de opmerking 'Heb je daar of daar al eens aan gedacht?' “Dan maak daar lang niet altijd werk van. Ja, een enkele keer wel.” Wel vindt hij leuk dat hij heel vaak positieve kritiek krijgt op z'n cartoons. Een van de meest geslaagde vindt hij zelf die over de wolf en het korhoen: “Die was zo gemaakt en is tijdloos! Andere zijn na een week alweer achterhaald.” Na een poosje weet hij pas of hij tevreden is over z'n cartoon, maar over de meeste is hij wel redelijk tevreden. Kemper tekent niet met een computerprogramma. “De tekening is altijd handwerk en moet niet te ingewikkeld zijn. Het inkleuren doe ik wel met de computer. Het is elke week weer een uitdaging en ik doe m'n best.”

Over het etiket voor Lierinck Weizen heeft Leo Kemper gebrainstormd met Henk Vloedgraven. “Samen hebben we een keuze gemaakt voor een oude ansichtkaart en via Photoshop heb ik er een foto en handtekening in geplaatst.”