Algemeen

Buurtvereniging Klokkenwijk houdt bewoners betrokken

NIJVERDAL – Aan de rand van Nijverdal, tussen de wijk Groot Lochter en industrieterrein 't Lochter, ligt de Klokkenwijk. Het is een kleine, maar hechte buurtvereniging. Vorige week vrijdag, 12 april, werd de jaarlijkse ledenvergadering gehouden bij een van de bestuursleden in een grote schuur op zijn erf. Voor de tweede keer werd ook een pubquiz gehouden en de Klokkenwijk Zomerspelen liggen al in het verschiet. De redactie van de Week van Hellendoorn ging bij ze op bezoek.

Leden van de wijkvereniging zijn de bewoners van de Boomcateweg; ruwweg van de snackbar, Cafetaria De Boomcate, tot een huis voorbij de tunnel onder de Burgemeester Boersingel. Er staan in totaal 38 huizen en bijna iedereen is lid. De leeftijd van de bewoners varieert van nul (een pasgeboren baby) tot ver in de negentig jaar.

“We houden van gezelligheid, maar omdat iedereen hier wel een tuin met eigen oprit heeft kom je elkaar niet altijd tegen. Om toch het contact niet te verliezen zijn wijkactiviteiten een prima middel”, vertelt de huidige voorzitter van de buurtvereniging Rob Pijffers. “Vorig jaar zijn we speciaal voor de tieners begonnen met een pubquiz en dat was een groot succes. Daarom dit keer een herhaling.”

Verder gaat het bestuur dit jaar op de laatste dag van augustus de Klokkenwijk Zomerspelen houden, weer eens wat anders dan een barbecue. “We denken aan buitenactiviteiten voor jong en oud, ook weer bij iemand in de tuin,”legt Brigith Eeftink uit. Ze vervolgt: “Toen de buurtvereniging 25 jaar bestond, vier of vijf jaar geleden, was 'ie op sterven na dood. We hebben bij alle huizen een brief in de bus gedaan over wat de bewoners van de wijkvereniging verwachtten en hebben die persoonlijk ook weer opgehaald. Er was nog best wat geld in kas. Op de barbecue die we toen gehouden hebben kwam 65 man. Mede door het mooie weer was het erg gezellig. Dat werd een een nieuw begin.”

De buurtvereniging is indertijd opgericht door Niek Berendijk. Hij is 21 jaar voorzitter geweest en neemt nu afscheid van het uit zeven leden bestaande bestuur. Hij is degene die het langst aan de Boomcateweg woont en hij wist waarom de buurtvereniging de naam Klokkenwijk draagt. Rob Pijffers zegt: “Ik heb dat aan hem gevraagd. Het schijn zo geweest te zijn dat er bij garage Konijnenbelt (aan het begin van de weg) en aan het eind in 1920 nog twee klokken stonden die bij onraad geluid werden. Vandaar de naam.”

De buurtvereniging is niet alleen actief met het organiseren van de zomerspelen en nieuwjaarsborrel. Ook andere zaken pakt het bestuur aan. Birgith Eeftink: “We wonen aan weg zonder trottoirs. Vroeger werd er hard gereden. Toen kwamen er verkeersbelemmerende obstakels, vluchtheuveltjes, in het wegdek. Maar daardoor kwamen er alleen maar meer ongelukken. Met Veilig Verkeer Nederland hebben we de gemeente weten te overtuigen dat dat dus niet de oplossing was. Nu is het en stuk rustiger met verkeer, omdat je aan het eind van de weg, ter hoogte van Rijssen, even om moet rijden. De sluiproute is minder interessant.” Een ander punt waar een werkgroep zich intensief mee bezig heeft gehouden zijn de grote windmolens, die op het industrieterrein achter de Boomcateweg geplaatst zouden worden. De bewoners hebben voor een goed alternatief gekozen: “We hebben nu allemaal zonnepanelen”, zegt Rob Pijfers met een brede lach.