Algemeen

Buitencentrum houdt afstand met goastok

NIJVERDAL – Bij het Buitencentrum van SBB dat inmiddels ook weer geopend is, heeft Erik Ruiter een ludieke manier gevonden om het bezoekersaantal binnen te beperken. Echt creatief is hij te werk gegaan. Geen mandjes of wagentjes maar een origineel Twents product: de goastok.

In een grote bus bij de ingang staan de stokken. Als er niets meer staat, is het aantal bezoekers dat op anderhalve meter binnen mag, bereikt. “Eigenlijk zijn het gewoon bezemstelen die geverfd zijn met een gedichtje in het Twents erop”, vertelt Erik. “Maar bezoekers vinden het hartstikke mooi. De stokken heb ik in samenwerking met Hanneke Elbertsen gemaakt.”

Overigens is het de vraag of de stokken nog lang dienst moeten doen, want Ruiter verwacht dat er per 1 juli bij het Buitencentrum een nieuw deurbeleid van kracht wordt. Maar de creatieve medewerker van het Buitencentrum heeft nog wel wat ideeën om de goastokken te blijven gebruiken.
“We hebben een landelijk coronateam bij SBB en zij bepalen de regels aan de hand van de voorschriften van het RIVM. Een groot deel van onze werkzaamheden hier bestaat nu ook uit 'poetsen'. Om de paar uur maken we heel gedisciplineerd alles schoon met alcohol.”
Ruiter heeft gemerkt dat het door de bezoekers van het Buitencentrum zeer op prijs wordt gesteld. “Als ik vertel 'u moet nog even wachten voor u naar het toilet kunt, we zijn nog bezig met schoonmaken', dan vinden ze dat alleen maar prettig.”

Tasjes om mee de natuur in te gaan
De bij kinderen populaire tasjes met materiaal voor het Kabouterpad mogen momenteel niet uitgegeven worden, omdat ze weer terug moeten gebracht en niet schoon gemaakt kunnen worden. Daarom heeft Hanneke Elbertsen negen andere 'natuurtasjes' bedacht met verschillende inhoud waarmee kinderen aan de slag kunnen.
Daaronder bevindt zich ook een 'anders gevuld' kaboutertasje. “Om er mee aan de slag te gaan hoef je niet per se het bos in. Je kunt ze ook in je eigen tuin of in de straat gaan gebruiken.”
Ze toont de inhoud van de tas met materiaal voor biologisch stoepkrijten met ondermeer een kaart met de meest voorkomende (on)kruiden tussen de stoeptegels en pak stoepkrijt. Zo kunnen kinderen zich best een uurtje leerzaam vermaken. Maar er zijn bijvoorbeeld ook tasjes met een loep geschikt om insecten te bekijken. De tasjes zijn voor 3,50 euro te koop aan de balie van het Buitencentrum.

Uitleg goastok
Erik Ruiter verloochent z'n Twentse wortels niet. “Ja, daarom bedacht ik de goastok. De originele is een knoestige stok met typische draaiingen er in. De oorzaak daarvan is dat de jonge boom of tak 'gewurgd' is door de uitlopers van een wilde kamperfoelie. Zo ontstaat die vorm. Het is puur natuur. Vroeger werd de goastok versierd met bloemen bij een bruiloft en omwikkeld met zwarte linten bij een sterfgeval.”
Zelf heeft Ruiter geen goastok maar nu hij er zich zo mee bezig heeft gehouden, wil hij nog wel een 'echte' gaan kopen.