Algemeen

Henk komt met mooie anekdote: “Toen zat er ineens een koe vast in de boom”

Brandweerman Henk Vruggink neemt na 30 jaar afscheid

NIJVERDAL – Henk Vruggink heeft na maar liefst dertig jaar afscheid genomen van zijn werkzaamheden als brandweerman in Nijverdal. Geestelijk kon Henk het nog wel volhouden, maar lichamelijk werd het minder makkelijk.

“Het is natuurlijk erg fysiek werk en op een gegeven moment moet je luisteren naar je lichaam. Daarnaast help ik nog altijd bij de jeugdbrandweer en dat blijf ik ook doen”, zegt Henk, die nog goed weet hoe het begon. “Het begon heel simpel. Ik werkte bij Ten Cate en daar hadden ze een bedrijfsbrandweer. Toen kreeg ik eigenlijk vrij snel de vraag of ik ook bij het brandweerkorps in Nijverdal wilde helpen. Dat beviel meteen.”

Uitdaging
Henk kijkt terug op een mooie tijd bij de brandweer, ondanks de mindere dingen die je als brandweerman meemaakt. “Het mooiste vind ik dat er veel uitdagingen liggen. Je weet nooit wat je tegenkomt. Je krijgt alleen een melding waar het is en als je er dan aan komt, moet je aan de slag. Dat vond ik gewoon erg mooi.”

Nachtmerries
Op de vraag of hij er wel eens nachtmerries over heeft, geeft Henk aan dat hij daar geen last van heeft “Natuurlijk denk je weleens aan de momenten die je hebt meegemaakt als je er langskomt, zoals bijvoorbeeld bij de vuurwerkramp in Enschede. Altijd als je daar weer langs rijdt, denk je aan dat moment, maar ik lig er niet wakker van”, gaat Henk verder.

Dankbaar
Henk wil zijn collega’s en thuisfront in het speciaal bedanken. “Iedereen moet zijn verhaal kwijt kunnen en dat kon ik bij zowel mijn collega’s als bij mijn thuisfront. Ik vond dat noaberschap altijd heel erg mooi. Maar ook mijn vrouw stond er heel positief in. Als ’s nachts dan de pieper afging, deed ze snel de deuren voor mij open zodat ik snel naar de locatie kon. Dat heb ik altijd heel erg gewaardeerd.”

Anekdotes
Als brandweerman heeft Henk genoeg meegemaakt. “Zo hebben we ooit een kraai uit de schoorsteen gehaald en dan kreeg ik ineens geld van die mensen voor de personeelsvereniging. En soms wordt er zelfs een taart, een kaart of bloemen naar de kazerne gestuurd, dat zijn wel de mooie dingen van het werk als brandweerman. Je wordt echt gezien als een held, dat heb ik altijd wel mooi gevonden”, lacht Henk.

Het meest bijzondere wat hij ooit heeft meegemaakt, is misschien wel dat hij ooit met zijn team een koe uit een boom moest halen. “We werden toen een keer gebeld dat er een koe in de boom vastzat. Je hebt van die bomen met een splitsing in het midden, hij zat met zijn kop op een hoogte vast zodat zijn voorpoten van de grond los waren. Toen moesten wij die koe eruit halen. Dat was wel heel bijzonder, maar het is gelukt. Dus elke keer als ik nu zo’n boom zie, dan denk ik wel weer even aan die koe, haha.”

Afscheid nemen
Na dertig jaar neemt Henk echter afscheid van het brandweerkorps in Nijverdal. “Ik vond het een heel mooi afscheid. Zo kreeg ik zelfs van het brandweerkorps in Hellendoorn een bedankje voor mijn werkzaamheden!”, zegt Henk. “Ik vind dat wel erg mooi. Het is toch eigenlijk altijd wel een beetje een onderlinge competitie tussen de brandweer in Hellendoorn en Nijverdal. Al werken we zonder problemen samen, hoor!”, besluit Henk.