Algemeen

Bram Knobbe wint reis naar de NASA in Houston

NIJVERDAL - Bram Knobbe uit Nijverdal, leerling 4 VWO van De Waerdenborch in Holten, en Karlijn van Alstede, leerlinge van het Bonhoeffer College in Enschede wonnen onlangs een reis naar de ruimtevaartorganisatie NASA in Houston. Van 24 juli tot 3 augustus zitten ze in het Mekka van de ruimtevaart. Samen met leeftijdsgenoten uit vierentwintig andere landen volgen ze bij de United Space School colleges van ruimtevaartdeskundigen, gaan ze astronauten ontmoeten en werken ze ideeën uit voor een bemande reis naar Mars.

‘Countdown to Houston’
Bram en Karlijn wonnen de finale van de ruimtevaartwedstrijd ‘Countdown to Houston’, die gehouden werd in The Gallery op het terrein van de UT in Enschede. Ze moesten aan de hand van een Engelstalige video hun ideeën presenteren over hoe de kolonisatiemissie van een zogenoemde exoplaneet eruit zou kunnen zien. Ook moesten ze er vragen over beantwoorden van het publiek en een vijfkoppige jury. Bram (16) vertelt dat hij best veel tijd in zijn presentatie gestopt had. Zich verdiept had in de literatuur en bronnen opgezocht had. Dat hij één van de winnaars zou zijn, had hij niet verwacht. “Ik wilde eens kijken of ik later misschien in dat vakgebied zou willen gaan werken. Ik had een filmpje gemaakt waarbij ik had gedaan alsof ik al 20 jaar op die planeet woonde.” In tegenstelling tot zijn fantasie, zijn virtuele leven in de ruimte, gaat hij voor het eerst buiten Europa vliegen...
Karlijn, geboren in Nijverdal, had bij de Nijverdalse Sterrenwacht een film opgenomen.

De finale werd georganiseerd door Techniekpact Twente en de United Space School (USS). De finalisten waren de winnaars van de voorronden van vijf scholen in Overijssel. De finalisten presenteerden hun ideeën in een Engelstalige videopitch en werden ondervraagd door een zeer deskundige jury en toehoorders uit de zaal. De jury vormde het oordeel naar aanleiding van de ingeleverde verslagen, de videopitches en het gesprek. Hierbij kwamen Bram en Karlijn als winnaars tevoorschijn. Deze zomer, als het Corona-virus tenminste geen roet in het eten gooit, nemen ze deel aan de United Space School in Houston. United Space School is een jaarlijks evenement. De twee winnende scholieren zullen in Houston in een groep van vijftig deelnemers meewerken aan de voorbereiding van een bemande vlucht naar Mars. Bram: “In teams van vijf personen moeten we praktische problemen oplossen. Hoe je er levend aankomt. Hoe het moet met eten onderweg. Hoe het moet met het leven daar, en hoe regel je bijvoorbeeld het geld?”