Algemeen

Braakballen uitpluizen; ontdek wat uilen eten

NIJVERDAL – In het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer wordt op vrijdag 27 december een workshop braakballen uitpluizen gegeven. Het is mogelijk om op drie verschillende tijdstippen aan te sluiten, namelijk 11.00 uur, 13.30 uur of 15.00 uur. De workshop duurt telkens anderhalf uur.

Uilen zijn roofvogels, die voornamelijk 's nachts op jacht gaan. De prooidieren die ze te pakken krijgen, slokken ze volledig op. Maar haren, veren, botten en delen van insecten die niet verteerbaar zijn, moeten ze weer naar buiten werken. Uilen braken daarom enige tijd na hun maaltijd braakballen uit. Als je zo'n braakbal vindt en uit elkaar pluist, kun je behoorlijk precies zeggen, wat de uil gegeten heeft.

Voordat het uitpluizen begint, wordt eerst een korte film bekeken over uilen en roofvogels. Ook zijn er een aantal opgezette uilen zodat je ze eens van dichtbij kan bekijken. Daarna mag iedereen een braakbal uitpluizen.

De kosten voor deelname zijn drie euro per persoon. Aanmelden kan via de website: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/salland/uilenballen-pluizen-sallandse-heuvelrug.