Algemeen

Bonbons, chocolade en ijs van Bonvanie milieubewust

NIJVERDAL – Martine en Marcel Otter zijn vanaf 14 maart franchisenemers van de ijssalon en chocolaterie Bonvanie aan de Grotestraat 59 in Nijverdal. Onlangs hebben zij zich aangesloten bij de 48 bedrijven en organisaties van de Fairtradewerkgroep gemeente Hellendoorn. Addie van Sparrentak overhandigde namens de werkgroep het bijbehorende certificaat en de Fairtradestickers. Hiervoor was mede-eigenaar/franchisegever Arien de Korte van de Almelose hoofdvestiging van Bonvanie speciaal naar Nijverdal gekomen.

De Korte geeft aan dat de cacao die Bonvanie gebruikt voor de chocolade en bonbons het keurmerk Cacao Horizons (Callebaut) heeft: “Dit keurmerk verzekert zorg voor de verbetering van de leefomstandigheden van de cacaoboeren en hun gezin. De koffie to go die Martine en Marcel binnenkort gaan verkopen is van het Italiaanse premium merk Illy. De sustainable koffie is duurzaam geproduceerd en het bedrijf hecht aan goede samenwerking met de koffieboeren.”

Bij Bonvanie houdt men er terdege rekening mee dat de vraag van de consument naar Fairtrade en duurzaamheid steeds verder toeneemt. De Korte meldt in dit verband dat er zoveel mogelijke lokale producten worden ingekocht: “Voor ons aardbeienijs komen de aardbeien uit Manderveen en voor ons roomijs kopen we in bij de natuurinclusieve boerderij van Boer Kees uit het Twentse Agelo. En ook onze vanille is van biologische oorsprong.”

Marcel en Martine Otter hebben meegelopen tijdens het productieproces bij Bonvanie in Almelo. Ze vertellen onder de indruk te zijn van hoe men daar bezig is met het ambacht. “Zowel bij de fabricage van ijs als bij de bonbons en chocolade. Ook wordt er rekening gehouden met speciale wensen. Er is glutenvrij ijs en we hebben glutenvrije hoorntjes. Maar ook is er lactosevrij, suikervrij en vegan ijs te koop.”

Bovendien worden er steeds nieuwe smaken, zoals marshmallow en wittechocolade/framboos aan het assortiment toegevoegd. “En voor ijstaarten, leuke chocolade cadeaus of cadeaubonnen kun je prima bij ons terecht.”

Behalve de koffie to go (vanaf week 20) gaat Bonvanie Nijverdal ook ijskoffie en in de winter warme chocolademelk verkopen. “Het is ons streven om onze zaak op hoog niveau te houden en er een echt 'Nijverdals jasje' aan te geven.”

Hoewel de familie Otter oorspronkelijk niet uit Nijverdal komt (zij uit Brabant en hij uit Vroomshoop) zijn ze in de veertien jaar dat ze in Nijverdal wonen goed ingeburgerd. Marcel is voorzitter van de wijkvereniging in de Kruidenwijk geweest en Martine heeft zich als vrijwilliger bij de bingo daar verdienstelijk gemaakt. Marcel werkt een dag per week bij Bonvanie; Martine heeft de dagelijkse leiding.

Bonvanie is in het seizoen zeven dagen per week geopend. Marcel: “Daarvoor hebben een team van twaalf enthousiaste medewerkers in dienst.”

Zie voor actuele aanbiedingen en openingstijden de website van Bonvanie Nijverdal.