Algemeen

Bevlogen juf Hanny neemt na 46 jaar afscheid van basisschool De Marliaantjes

HELLENDOORN – Hanny Oordt-Bijlstra vindt het jammer om te stoppen, maar gaat nu toch met pensioen. De bevlogen kleuterjuf blikt in dankbaarheid terug op 46 ‘geweldige jaren’, al maakt corona de slotfase ‘best bizar’.

Op haar zestiende besloot Hanny Oordt kleuterjuf te worden, aangespoord door haar moeder. Een beroep dat haar als een jas bleek te passen. Evenals de school in Marle, waar ze in 1974 werd aangesteld en nooit meer weg zou gaan. Tot nu. Nu gaat ze met pensioen.
“Ik startte in de kantine van de voetbalvereniging. Die toverde ik toen iedere dag om tot kleuterlokaal. In 1977 werd de nieuwe school geopend. CNS ‘De Marliaantjes’, de naam die werd gekozen uit inzendingen van een prijsvraag. Vanaf die dag gaven we het onderwijs in Marle in de mooiste school van Nederland. Nog steeds vind ik het plekje van de school prachtig. Kinderen hebben de ruimte bij het buiten spelen in het bosje en kijken uit over de landerijen.”

Kleine school
Dat De Marliaantjes een relatief kleine school is, vindt Hanny een voordeel. “We hebben veel aandacht en tijd voor alle kinderen. Ook kinderen met speciale behoeften kunnen we binnen onze school helpen en onderwijzen. Het past in de samenleving van Marle, echt noaberschap is op school te vinden.”
Hanny voelt zich verbonden met de buurtschap Marle. Haar eigen kinderen nam ze mee naar de kleuterschool, vanuit haar woonplaats Den Ham. Daardoor raakte haar hele gezin betrokken bij de school en koestert het warme herinneringen.

Nooit saai
Het onderwijs verandert net als de samenleving continu. “Het is belangrijk om in te spelen op die veranderingen en nieuwste inzichten te vertalen naar het onderwijs. Ik vond het altijd een uitdaging het onderwijs steeds te verbeteren. Wat dat betreft is mijn werk in de loop van de jaren wel veranderd. Ik heb veel verschillende taken gehad, waaronder managementtaken en we zijn steeds meegegaan met de tijd. Wat niet veranderd is? De spontaniteit van kleuters en dat ze voortdurend spelend de wereld verkennen. Prachtig. Dat ga ik echt missen.”
Ook in de laatste weken speelde juf Hanny in op de actualiteit. Ze leerde de kleuters handen wassen voor een handen-was-diploma en maakte samen met de kinderen een strand (met zand!) midden in de klas.

Corona
Toen in maart de crisis kwam, leek het er even op, dat juf Hanny niet meer voor de klas zou staan. Gelukkig werden de maatregelen op tijd versoepeld en kon juf Hanny nog een paar weken aan de slag met ‘haar’ kleuters.
Vanwege corona is het niet mogelijk alle Marlenaren persoonlijk te bedanken. Deze week knoopte juf Hanny daarom zelf een groot spandoek aan het hek van de school: ‘Bedankt Marle, voor 46 mooie jaren. Juf Hanny’.

Feestelijk afscheid
Ook de collega’s en oudercommissie lieten zich niet weerhouden om een feestelijk afscheid voor te bereiden. Juf Hanny werd samen met haar man Johan woensdag vanaf de Brink in Den Ham opgehaald met een Citroën Mehari, een oldtimer die juf Hanny vroeger zelf bezat. In die auto mocht ze onder begeleiding van ouders naar Marle rijden. Daar wachtten de kinderen van de Marliaantjes haar op, aan weerszijden van een rode loper.

Tot haar grote verrassing kreeg juf Hanny een groot symbolisch cadeau. Het schoolplein heet voortaan ‘Juf Hanny Plein’.
Het feest werd compleet dankzij een voorstelling van een goochelaar, spelletjes, het schoollied en een patatkraam op het plein.

Drive through receptie
’s Middags mocht juf Hanny met haar man langs verschillende adressen rijden. Bij ieder adres ontmoette ze een klein aantal gezinnen. Zo werd een afscheidsreceptie in aangepaste vorm een waar feest. “Overweldigend”, vond juf Hanny. “Zo fijn om met ouders en kinderen nog even stil te staan bij alle lief en leed dat we in Marle deelden.”