Algemeen

Belangstelling voor Nijverdals Noabershof overtreft verwachtingen

NIJVERDAL – Op 11 mei openbaarden Jos van den Born, André Odding en architect Ron Hoogsteder in Tubantia hun initiatief voor een bijzonder bouwplan in het dorp. Iets in de geest van een hofje, een woonhof, maar dan voor jongeren én ouderen. Op www.noabershofnijverdal.nl wordt het plan uitvoerig gepresenteerd. 

Enkele dagen later kan Van den Born melden dat de belangstelling groot is. “En lang niet iedereen leest Tubantia. Ook via, via word ik benaderd.” Maar wel vooral door ouderen. En het is juist de bedoeling om er iets leuks en levendigs van te maken, een plek waar jong en oud elkaar helpen en samen een mooie woonbuurt maken. De initiatiefnemers willen na de zomervakantie een informatiebijeenkomst in het ZINiN Theater houden voor belangstellenden. De wethouder is enthousiast. De Noabershof Nijverdal past in de woonvisie van de gemeente Hellendoorn. Het zal de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Het plan ligt nu bij de gemeente, waar de betrokken ambtenaren zich erover buigen.

De woningen in de Noabershof worden levensloopbestendig, energiezuinig en duurzaam gebouwd. Er komen verschillende typen en uitvoeringen; voor starters, gezinnen en senioren. Het moet een mix van koop- en huurwoningen worden. Ook de woningstichting is geïnteresseerd. De huizen liggen rond een gemeenschappelijke binnentuin. De voorlopige architectuur past bij de bebouwing van het 'rooie dorp'. Hoogsteder: “Verticale lijnen met op de kop speelse horizontale accenten. Misschien, als de bewoners dat willen voor de veiligheid, kan een hof afgesloten worden. Er is een mogelijkheid voor drie hoven met vierentwintig woningen.” 

“Behalve de binnentuin krijgen alle woningen ook een eigen terras, een privéruimte”, verzekert Odding. En Hoogsteder vult aan dat er nog van alles mogelijk is. Hij laat de schetsplannen zien. Van den Born vertelt over een gezamenlijke ruimte voor vergaderen en feesten, ook te gebruiken als logeerruimte. Verder hebben de mannen het over een Vereniging van Eigenaren, gezamenlijk gebruik van deelauto's en tuingereedschap. “Het moet natuurlijk nog groeien, maar is een mooie toekomstvisie.”  

Van den Born liep al langer rond met een soortgelijk plan. Hij vertelt dat het eerst de bedoeling was aan de Steen van Ommerenstraat te beginnen. Die locatie lag niet gunstig en viel af. Net als het perceel van sporthal Noetsele. Hij sprak er over met André Odding en samen zochten ze een jonge architect erbij. Dat werd Ron Hoogsteder. Het gebied langs de Meester Tijhuisweg tegenover het station viel eveneens af. Maar het perceel van Reggesteyn aan de Willem de Clerqstraat/Meester Ponsteenlaan biedt veel mogelijkheden als de school die locatie verlaat. Dat betekent dat er pas over een aantal jaren daadwerkelijk gebouwd gaat worden. De verwachting is dat de bouw start in 2025.

Tal van mogelijkheden
De drie initiatiefnemers zien tal van mogelijkheden voor hun plan. Ze hebben al rondgekeken in de omgeving waar soortgelijke 'knarrenhofjes' zijn ontwikkeld. “In Zwolle werden we enthousiast ontvangen door de bewoners, hoewel we ons niet vooraf aangemeld hadden. We weten dat er in Rijssen in het Parkgebouw vijfhonderd personen kwamen bij een informatieavond. Jonge ouderen staan nog volop in het leven, maar kijken wel vooruit.” Op de vraag of ze er zelf willen gaan wonen antwoordt Van den Born dat hij dat zeker van plan is. Odding twijfelt nog en Hoogsteder weet dat zijn ouders serieuze belangstelling hebben.

Van den Born: “We denken toch wel aan zo'n 65 procent ouderen en 35 procent jongeren voor de bewoners.  Voor een jong gezin kan het heel praktisch zijn om een extra oppasoma naast de deur te hebben. Andersom kunnen jongeren ouderen helpen met zware klussen. Maar niets is verplicht.”

Voor meer info en vragen www.noabershofnijverdal.nl