Algemeen

Begin de zomer goed met het Zunnewendefestival

HELLENDOORN - De zonnewende, als de zon op haar hoogste punt in het Noordelijk halfrond staat, markeert het begin van de zomer. Exact op de grens tussen Twente en Salland, wordt de langste dag gevierd met het Zunnewendefestival. Begin je zomer goed op het Zunnewendefestival, waar streekcultuur en streektalen elkaar ontmoeten tijdens de zunnewende, de langste dag van het jaar, vrijdag 24 juni.

Landgoed Schuilenburg Hellendoorn, gelegen op het kruispunt van historische handelsroutes over land en over het water van de Regge, wordt omgetoverd tot een prachtig festivalterrein met intieme speelplekken, knusse zitjes, foodtrucks waar je heerlijke (streek)gerecht kunt proeven, optredens, kunst en cultuur, muziek en vertellingen.

Al vanaf 14.00 uur is er van alles te doen, schminken, fiets je schilderij, spellen en spelen, schatgraven, Ice Acts en het optreden van Dolf Moed. Tot 16 jaar is de toegang gratis.

Lekker eten en drinken hoort erbij. Dus voor iedereen is er wel iets lekkers te vinden.

Het voormalig kasteelterrein, waar eens de machtige havezate Schuilenburg stond, omgeven door de slotgracht, biedt nu een podium aan Höllenboer.

Jan Henk de Groot, bekend van liedjes als Mamme van Michel, Vuurtje kieken en Dubbelcassettedeck en niet meer weg te denken uut de Streektoalscene.

André Manuel en Rocco Ostermann kennen elkaar al ruim dertig jaar maar lieten nog nooit iets gezamenlijks horen. Daar kwam tijdens Oerol 2020 verandering in, samen stonden ze tien dagen lang op het podium van muziekcafé de Vijfpoort op Terschelling en lieten ze hun muzikale kwaliteiten samensmelten.

De Twentse Nathalie Baartman sluit het festival dit jaar af op haar eigenzinnige wijze.

De weide, de Haven, de Boomgaard en Onder de Bult zijn de kampvuurspeelplekken waar lokaal en regionaal bekende artiesten optreden: Herman Kampman, niet meer weg te denken van het Zunnewendefestival, ROO, de broers Roo spelen op speciaal verzoek van Zunnewendeprogrammeur Albert Bartelds, overigens ook geboren en getogen in Rouveen, een hele set in de streektaal op ons Zunnewendefestival. Prachtig tweestemmig gezongen en mooi gitaarspel. Bert Jansen, Martije maken het compleet.

Lachen wordt het om de prachtige hedendaagse verhalen over het leven en anekdotes voorzien van de nodige humor van rasverteller Jan Riesewijk. En huuln om de mooie gevoelige leedkes van Tweeduuster.

In de Enterse Zomp draagt Cornelis Kapitein zijn Urker poëzie speciaal voor, voor de VIP-gasten. Er zijn twee afvaarten, om 16.00 en om 18.00 uur. Dit zijn langere vaartochten, dan de tochten later ’s avonds. In de avond zijn er ook korte boottochten om de Zunnewende vanaf het water te beleven. Eveneens met Cornelis kapitein Maar ook met liedjeszanger Rob Bults.

Dit jaar is er voor het eerst een all-in ticket waarbij naast de speciale boottocht met keuze uit afvaart 16.00 of 18.00 uur, de dagtoegang is inbegrepen met vijf consumptiemunten en een bon voor ijs en foodtruck.

Vrijdag 24 juni duurt het festival van 14.00 tot 0.30 uur. Kaarten kosten in de ververkoop 15 euro en aan de kassa 18 euro. Een VIP-ticket kost 49.50 euro. Jeugd tot en met 16 jaar is gratis. Zie ook www.zunnewendefestival.nl.