Algemeen

Alles over het Reggedal
in het Buitencentrum

NIJVERDAL – Bezoekers van het Buitencentrum aan de Grotestraat 281 in Nijverdal kunnen vanaf komend weekend gebruikmaken van een Reggedaltrolley, gemaakt door het IVN. Burgemeester Anneke Raven en wethouder Dennis op den Dries presenteren deze educatieve werkplek op vrijdagmiddag 15 februari tijdens een evenement voor genodigden.

In de grote ruimte van het Buitencentrum staan zes educatieve werkplekken (trolleys) van het IVN. De thema’s zijn fauna, flora, mens en natuur, seizoenen en geologie. De zesde trolley was om mee te knutselen, maar deze functioneerde helaas niet zoals verwacht. Daarom hebben vrijwilligers van het IVN de knutseltrolley nu omgebouwd tot een trolley met informatie over het Reggedal. Dat was mogelijk dankzij financiële hulp van de gemeente Hellendoorn.

“Het is een prachtig geheel geworden”, vertelt Ton Kappert van het IVN. “Via het touchscreen kunnen bezoekers een dronefilm bekijken met informatie over de wonderlijke geschiedenis van de Regge. De driedimensionale maquette op de bovenkant laat mensen het Reggedal zien, met knopjes en led’s op bepaalde punten ter oriëntatie. Aan de voorkant bevindt zich een mooi diorama van het Reggedal met een duikende ijsvogel die een stekelbaarsje probeert te vangen. Via een spel aan de zijkant van de trolley kunnen kinderen jonge watervogels aan de juiste moeder koppelen.”

De Reggedaltrolley is het product van een unieke samenwerking tussen IVN afdeling Hellendoorn-Nijverdal, de gemeente Hellendoorn, Waterschap Vechtstromen, Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel. Het Waterschap Vechtstromen zorgde belangeloos voor deskundige informatie en voor kaartmateriaal om de maquette te maken. Staatsbosbeheer stelt het Buitencentrum beschikbaar om de trolley aan het publiek te tonen.