Algemeen

Allemaal voorleeskampioenen maar twee mogen door naar de volgende ronde

NIJVERDAL - Het bomvolle ZINiN Theater was 's morgens en 's middags the place to be voor de jeugdige voorlezers van de basisscholen uit de gemeente en hun vriendjes, vriendinnetjes, moeders, vaders en leerkrachten. “Die zijn er toch ook maar weer op hun vrije dag”, prijst taal- en cultuurcoach van ZINiN Janneke Meijer de aanwezige docenten. “Hoe vaak we deze voorleeswedstrijd al gehouden hebben, weet ik niet meer. Maar zeker al twintig keer. En nog altijd is de belangstelling groot.”

“Alle voorlezers mogen op het podium komen”, zegt juryvoorzitter Meijer tegen de kinderen op de eerste rij. “Jullie zijn allemaal al kampioen van jullie school.” En om de spanning er nog even in te houden sprak ze alle kinderen persoonlijk toe. Ze legde uit wat de jury in hun optreden was opgevallen en wat er bij hun voorlezen op het podium goed was overgekomen. Of er sprake was van een goede inleiding, een mooie stem, de juiste emotie bij het lezen, goed gebruik gemaakt was van de stiltes. De elf kinderen luisterden aandachtig... Met een roffel werd de winnaar aangekondigd: 's ochtends ging de hoogste eer naar Anna Huisman van De Wingerd. Zij las voor uit het bekende 'Harry Potter en de steen de wijzen' van J.K. Rowling. Boeken van Carry Slee en de Waanzinnige Boomhut van Andy Griffiths bleken populair. In de middagsessie werd Feija Nijen Twilhaar van Talentrijk door de jury gekozen als de beste. Feija las een gedeelte voor uit het boek 'Gevaarlijk geheim' van Jan Heerze. Ze vertelde dat ze veel leest en houdt van geschiedenis en boeken over de oorlog. Feija is 10 jaar en heeft met haar ouders het Anne Frank huis bezocht. Ook speelt ze mee in de productie Vallende Sterren van de Jeugdtheaterschool Nijverdal samen met ZINiN. Eerlijk zegt ze dat ze niet erg zenuwachtig was, omdat ze al vaker op het podium in het theater had gestaan. Want naast theater zit ze ook nog op ballet. Alle deelnemers van de wedstrijd kregen een attentie en de beide winnaressen nog een oorkonde en een bloemetje.

Naar regionale finale
 “Deze twee gaan door naar de regionale finale op 2 maart in Holten. Als ze daar winnen, volgt de provinciale wedstrijd van Overijssel en daarna de landelijke”, somt Janneke Meijer op. De jury met ook de winnaar van verleden jaar daarin vond dat er vier deelnemers 's middags dicht bij elkaar zaten. 's Ochtends waren dat er nog meer. Via een puntensysteem wordt uiteindelijk door de drie juryleden de winnaar bepaald. “Sommige kinderen hebben hun verhaal zo vaak gelezen dat ze het te technisch doen. We letten ook vooral op het leesplezier en het enthousiasme”, vertelt ze.