Algemeen

Alby Mulder parttime bierbrouwer van Achterhoekse speciaalbieren

NIJVERDAL/DOETINCHEM - Al jaren is Alby Mulder een vaste waarde achter de schermen van culturele leven in de gemeente Hellendoorn. Hij verzorgt mede de programmering voor ZINiN. En dat blijft hij doen. Alleen is hij nu per week twee dagen parttime brouwmeester. Dat gebeurt in zijn bierlabaratorium op het industrieterein in Doetinchem.

Biermerk ‘Nootsaeck’
Sinds begin van dit jaar is Mulder samen met een vriend begonnen met een eigen biermerk: 'Nootsaeck'. De naam het bier klinkt middeleeuws en ambachtelijk. Hij vertelt hoe dit initiatief ontstaan is: “Ik woon sinds een poosje in de Achterhoek. Daar heb ik samen met mijn partner een bed and breakfast. Sporten doe ik nu in Doetinchem. Met een vriendengroep ga ik elke donderdagavond zwemmen. Na afloop nemen we een biertje in de kantine. Daarbij kwamen dan altijd nootjes op tafel.”
De groep noemde zich 'De Nootjes'. Op gegeven moment vonden ze dat zelf wel bier konden gaan maken. En dan geen gewoon, maar bijzonder bier. Mulder: “We zagen het als een avontuur en legden 100 euro in. Kochten apparatuur en gingen elke eerste zaterdag van de maand bij mij in de bijkeuken bier brouwen.” Het hobbybier werd de 'Nootsaeck' genoemd vanwege 'De Nootjes' en wordt nog steeds gebrouwen.

Het was zo leuk en lekker dat het naar meer smaakte. Zo ontstond het plan om er een echte onderneming van te maken. Mulder en zijn vriend Johan Kolenbrander zijn daarmee commercieel gestart. Zij hebben zich terdege voorbereid. En wilden zich echt onderscheiden van alles wat er al op de markt is. “Ons motto is: smaak, passie en plezier”, zeggen de twee vrienden met nadruk. “En 100 procent Achterhoeks.” Dat geldt voor het graan en de hop. De mouterij is puur ambachtelijk; vloermout dat met de hand wordt omgeschept.

Bierlaboratorium
Alby en Johan hebben geen eigen brouwerij. Ze hebben een bierlaboratorium. Mulder: “Wij zitten aan de voorkant van het proces. Experimenteren met smaak en alcoholgehalte. We hebben ons ook lang bezig gehouden met de vorm van de flesjes, het etiket, de belettering en de verpakking. Zelfs de kleur van de dopjes op de flessen. Dat lijkt zo simpel, maar we hebben er echt veel aandacht aan besteed. Ons bier is wat duurder dus we willen dat het niet alleen geweldig smaakt, maar er ook super uitziet. Het doel is onderscheidend te zijn.” En in het onderscheidend zijn gaan ze ver, een luxe verpakking, zwarte geschenkverpakking met een eigen glas en bierviltjes.

Zes smaken
“Het is nog steeds een leerproces, maar het gaat ons lukken. Daarvan ben ik overtuigd”, zegt brouwbaas Alby. De eerste 3600 flesjes zijn bijna allemaal verkocht. Streekbrouwerij Achterhoek levert momenteel al speciaal bier in zes smaken: Blond, IPA, Dark Triple, Bock, Dubbel en Weizen. Ook denkt het tweetal erover om voor bijzondere gebeurtenissen als openingen of of andere festiviteiten bier op de tap aan te bieden. Vanwege Alby’s band met Nijverdal is het de bedoeling dat dit speciaal bier behalve in de Achterhoek ook in de gemeente Hellendoorn verkocht gaat worden.

Meer info op de website www.nootsaeck.nl