Algemeen

Afscheid dirigent Kleinjan na twintig jaar shantykoor

NIJVERDAL – Shantykoor Die Regghe Sangers gaf zaterdag 13 april het jaarlijkse voorjaarsconcert in Het Centrum te Nijverdal. Dit keer voor de laatste keer onder leiding van Leo Kleinjan.

Concerten van Die Regghe Sangers zijn altijd een gezellige en vrolijke happening. Het koor telt 33 zangers en heeft vijf man als muzikale begeleiding onder leiding accordeonist Johan Nijveld. Sinds 1999, dus twintig jaar, stond Kleinjan als markante dirigent voor Die Regghe Sangers op de bok.

Samen met koor beleefde hij vele succesvolle uitvoeringen. Het koor liet zich horen in binnen- en buitenland, als muzikale vertegenwoordigers van de gemeente Hellendoorn. Hoogtepunten uit het verleden, zoals een reisje naar Berlijn, werden zaterdag tijdens het concert op een groot scherm achter de zangers vertoond.

Aanvankelijk wilde dirigent Kleinjan als 'meewerkend voorman' na de oprichting het koor wel enkele maanden verder helpen. Hij voelde zich echter bij Die Regghe Sangers zo thuis en vond het er zo geweldig, dat hij bleef 'plakken'. Maar het voorjaarsconcert was echt zijn afscheidsconcert. Aan het slot van het concert zong het koor samen met de tot de laatste plaats bezette zaal uit volle borst 'Leo bedankt, Leo bedankt'. Hij kreeg van voorzitter Nekkers namens het koor een bronzen beeldje van een dirigent aangeboden, gemaakt door de plaatselijk kunstenares Lidwien Rouweler en natuurlijk waren er bloemen voor zijn vrouw.

Het bleef eigenlijk allemaal in de familie deze avond omdat dochter Dinette als ladyspeaker de avond aan elkaar praatte en uitleg gaf over de verschillende liederen en shanty's. Kleinzoon Stefan hielp zijn opa als dirigent bij het laatste nummer. Voor en na de pauze verleende een ensemble van het Nijverdals Mannen Koor onder leiding van Willem Jan van Asselt medewerking aan het voorjaarsconcert.

Het koor moet nu op zoek naar een nieuwe dirigent. Accordeonist Nijveld liet weten dat er tot nu toe geen waardige opvolger voor de scheidende dirigent gevonden is. Maar de zoektocht wordt voortgezet; kandidaten kunnen en mogen zich uiteraard melden bij het bestuur via info@dieregghesangers.nl.