Algemeen

Aanvullend vliegbewijs nodig om te vliegen met drone

BeVa Productions Hdrn: 06-13747878

HELLENDOORN - Reeds een aantal jaren maakt BeVa Productions Hdrn visuele beelden, soms met behulp van drones. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de openbare ruimte boven de 25 m. hoogte, waarin de Inspectie Leefomgeving en Transport te Den Haag (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) de regelgeving beheerd. Om met een drone te gaan vliegen, moet de bestuurder in het bezit zijn van een Drone Pilot RPAS.

Voor een dergelijk Drone vliegbrevet kon voor enkele jaren uitsluitend terecht bij de Netherlands Aerospace Centre NLR (Amsterdam en Marknesse N.O.P.). Het brevet bestaat uit 2 delen, het theoretisch diploma welke je kunt halen bij het Space Centre bij Schiphol en het praktisch vliegbewijs, welke bij NLR in Dronten gehaald kan worden, mits je aan heel veel voorwaarden kunt voldoen. Tot 1 januari 2021 viel de regelgeving nog onder de Nederlandse wetgeving. Zie hiervoor: https://www.ilent.nl/onderwerpen/drones 

Vliegbewijs
Vanaf 1 januari dit jaar is de Europese wetgeving van toepassing en dient een aanvullend vliegbewijs overlegd te kunnen worden om te mogen vliegen met een drone. Het dronepayloads gespecialiseerde bedrijf DRONExpert te Bentelo (Twente) en Schagen (Nrd.Holland) zijn een organisatie waar je hiervoor terecht kunt en natuurlijk ook voor veel meer zaken op het gebied van drones van o.m. het merk DJI en Yuneec.

Goedkeuring
Wanneer je alle zaken v.w.b. het Drone vliegbrevet in orde hebt, zijn er nog enkele dingen die op orde moeten zijn, voordat je een drone vlucht mag uitvoeren. Zo dient voor elke vlucht onder meer 'n vluchtplan te worden ingediend bij ILT in Den Haag, met een risicoanalyse en dient een uitgebreid weersverwachting onderzoek gedaan te worden, voor de plek waar men wil gaan vliegen. Een bevestiging van goedkeuring door ILT dient afgewacht te worden, voordat het vluchtplan uitgevoerd mag worden.

BeVa Hdrn verzorgt rapportages van natuur- sport- en outdoor events en kan ook de verslaglegging hiervan verzorgen.