Algemeen

75 + 1 Jaar bevrijding van Hellendoorn; oproep om vlag uit te hangen

HELLENDOORN - Alle inwoners van Hellendoorn worden gevraagd om 10 april a.s. de vlag uit te hangen. Stichting Hellendoorn bevrijd! roept het de mensen op, omdat het dorp namelijk 76 jaar geleden door de Canadezen bevrijd is. Gerrit Mollink, secretaris van de stichting, laat weten dat ze toch iets kleins willen organiseren ondanks de coronamaatregelen.

“Vorig jaar zijn door de coronapandemie alle activiteiten in het dorp Hellendoorn in het kader van 75 jaar bevrijding afgelast. Om toch aandacht te schenken aan de bevrijding willen wij als stichting Hellendoorn bevrijd! dit jaar, coronaproof, toch enkele kleine activiteiten organiseren onder het motto : “Opdat wij niet vergeten”.

Het plan
Mollink legt het plan uit. “Wij gaan langs de Dorpstraat en een gedeelte van de Geerhard Boschstraat en de Bibenstraat om banieren aan de lantaarnpalen ophangen. Op deze banieren zijn foto’s geplaatst van de 15 Canadese soldaten die zijn omgekomen tijdens de bevrijding rondom het dorp Hellendoorn. Hiermee willen we de bevrijding van het dorp een gezicht geven en deze soldaten eren voor hun moed”, aldus Mollink.

Kinderactie
Waar volwassenen worden opgeroepen om de nationale vlag op te hangen, is er ook voor kinderen een actie bedacht. Er wordt een formulier met foto’s van de omgekomen Canadese soldaten daarop. “De kinderen mogen dan eventueel samen met hun ouders, de juiste leeftijd bij de juiste foto op het formulier noteren”, legt Mollink uit. Het ingevulde formulier o.v.v. van hun naam en telefoonnummer kan men dan inleveren bij de AH Rob Loomans of Primera Hofman in Hellendoorn. Alle basisscholen in Hellendoorn hebben hieraan hun medewerking toegezegd en zij zullen de deelnameformulieren uitreiken aan de kinderen op hun school.

Mollink vervolgt: “Zo willen we ook de kinderen op speelse wijze toch iets meegeven over de 2e wereldoorlog. Hiervoor heeft de stichting een toepasbare prijs gekoppeld: Voor de winnaar(es) ligt er een bijzondere rit met een echte oorlogs Jeep voor maximaal 4 personen in het vooruitzicht. De 2e en 3e prijs worden geschonken door AH Rob Loomans en Primera Hofman. De banieren worden rond 28 maart opgehangen en rond 12 april weer weggehaald.

Wijkverenigingen doe mee!
“Nog mooier zou zijn als de wijk met vlaggetjes of andere creatieve dingen van 28 maart t/m 11 April versierd kan worden. Natuurlijk hebben we met de coronapandemie te maken, maar misschien kunnen wij hiermee ook een stuk verbondenheid creëren”, aldus Mollink.

Programma
Stichting Hellendoorn bevrijd! heeft ook een klein, maar coronaproof programma opgesteld. Zo zullen de klokken van 12.30 tot 12.45 uur luiden van de Rooms Katholieke Kerk ‘Sint Sebastianus’ en Dorpskerk ’n Oalen Griezen’. Op diezelfde tijd rijden er 12 militaire voertuigen rond door het dorp en vliegen er zes oorlogsvliegtuigen boven Hellendoorn.