Afbeelding

ZUS VAN 83

Columns

Jan en Sjaan zijn bijna 50 jaar getrouwd geweest. Ze hebben het mooi gehad samen. Een rijk huwelijk. Jan geeft aan dat het hun niet gegund was om kinderen te krijgen. Wel zijn ze altijd hartstikke gek geweest op de oom- en tante-zeggers. Jan zit bij mij aan tafel om te vertellen dat Sjaan helaas is overleden. Zomaar. Geen ziekbed en altijd goed te pas geweest. Zoals we dan zeggen is het een mooie manier om te gaan, maar geen mooie manier voor degene die achter blijft. Je hebt geen afscheid kunnen nemen. En dat doet pijn. 

Sjaan blijkt geen testament te hebben gemaakt. Als echtgenoot is Jan gelukkig wel automatisch erfgenaam. Door het overlijden van Sjaan is Jan nu volledig eigenaar van de woning en van het spaargeld. Jan vraagt wie er nu van hem zal erven wanneer hij uit de tijd raakt. Al pratend kom ik er achter dat Jan zelf 1 zus heeft. Zus is 83 jaar en dementerend. Omdat Jan net als Sjaan geen testament heeft, zal zijn zus enig erfgename zijn. De oom- en tante-zeggers komen allemaal uit de grote familie van Sjaan. Die vallen dus allemaal buiten de boot. Jan schrikt hier van. Dat is niet zijn bedoeling.

We spreken af dat we een testament gaan maken voor Jan. De zus van Jan betaalt al een eigen bijdrage voor haar zorgkosten, dus nog meer geld erbij is niet nodig. Zus heeft geen kinderen, dus Jan besluit om al zijn vermogen na te laten aan de kinderen van de broers en zussen van Sjaan. Jan moet dit dus bewust in het testament opnemen om te voorkomen dat alles naar zijn zus vererft. En Jan moet ook bewust in het testament noemen dat de broers en zussen van Sjaan niet erven, maar hun kinderen wel. ‘De breurs en zusters redt zich weh en bint al oald. De neem’ en nicht’n kriegt alles’. Duidelijk.

Voor iemand die alleenstaand is, en geen kinderen heeft, is het verstandig om na te denken over een testament. Het komt regelmatig voor dat het wettelijk erfrecht een andere erfgenaam aanwijst dan degene die u zou willen aanwijzen. Trek daarom tijdig aan de bel bij ons en laat u goed informeren.

Wilt u een keer vrijblijvend overleggen over een testament, maak dan gerust een afspraak voor een bespreking. 

Hartelijke groeten, uw notarissen, Rudy van Goor en René Schuurman.

Almelosestraat 42a te Wierden. Tel 0546 – 80 80 80.