Afbeelding

NIEUWJAAR: SCHENKEN MAAR !

Columns

De jubelton is praktisch ter ziele, maar er zijn nog genoeg mogelijkheden om te schenken. U mag aan iedereen een schenking doen. Een schenking is echter niet altijd vrij van belasting. Sterker nog, meestal moet er belasting over betaald worden. Om het leed enigszins te verzachten, hanteert de belastingdienst vrijstellingen. Een vrijstelling betekent dat een bedrag geschonken mag worden, zonder dat de belastingdienst hierover mag heffen.

De vrijgestelde bedragen worden jaarlijks geïndexeerd. De vrijstelling voor een schenking van ouder aan kind is van € 5.677,00 in 2022 gestegen naar € 6.035,00 in 2023. De vrijstelling voor een schenking aan ieder ander, dus bijvoorbeeld aan een kleinkind, een neefje, nichtje, is gegaan van € 2.274,00 in 2022 naar € 2.418,00 in 2023. Altijd handig om te weten en uw ouders of suikeroom hierop te wijzen, toch? 

Is uw zoon of dochter tussen de 18-40 jaar, dan mag u de eenmalig hoge schenkingsvrijstelling gebruiken: € 28.947,00. Dit bedrag hoeft niet specifiek ergens voor gebruikt te worden. Het mag worden gebruikt voor bijvoorbeeld een vakantie, een nieuwe auto, of om opzij te zetten voor later. Dit hoge bedrag was tot 1 januari jl. de basis voor de zogenaamde eigen woning schenkingsvrijstelling, beter bekend als de jubelton. De jubelton is formeel nog niet afgeschaft (dat gebeurt per 1 januari 2024), maar wel verlaagd van € 106.671,00 in 2022 naar € 28.947,00 nu. Laten we het dan maar geen jubelton meer noemen. Omdat aan de eigen woning schenkingsvrijstelling (€ 28.947,00) de verplichting is gekoppeld dat je het geld gebruikt voor de eigen woning, en er bij de eenmalig hoge schenkingsvrijstelling (eveneens € 28.947,00) geen bestedingsdoel bestaat, is de verwachting dat de jubelton een eenzame dood sterft.

Het schenken op papier kan ook nog altijd. Dit is met name een uitstekende route indien u wel vermogen heeft, maar het geld niet beschikbaar hebt. Bijvoorbeeld omdat het vermogen in de stenen van uw woning zit. Bij veel klanten is de WOZ waarde van de woning de laatste jaren behoorlijk gestegen. Omdat de belastingdienst daar bij het overlijden erfbelasting over gaat heffen, willen veel mensen hun vermogen rekenkundig, op papier dus, omlaag brengen. Daarvoor is zo’n schenking op papier zeer geschikt. Aan zo’n schenking op papier zitten een aantal fiscale gevolgen, voor u als schenker maar ook voor de ontvanger van de schenking. Wij informeren u hier graag over.

Wilt u meer weten over het schenken, bijvoorbeeld over zo’n papieren schenking, maak dan gerust een afspraak voor een bespreking.

Hartelijke groeten, uw notarissen, Rudy van Goor en René Schuurman.

Almelosestraat 42a te Wierden. Tel 0546 – 80 80 80.