Afbeelding

Op 13 april viering bevrijding van het dorp Hellendoorn

Algemeen

HELLENDOORN - Het programma is klaar! De Stichting ‘Dorp Hellendoorn bevrijd!’ vraagt alle inwoners van het dorp Hellendoorn om dit jaar op zaterdag 13 april de vlag uit te hangen. Hellendoorn is op 10 April 1945 door de Canadezen bevrijd, maar om iedereen de mogelijkheid te geven dit mee te vieren is het evenement verplaatst naar 13 april. De stichting wil elk jaar aandacht schenken aan de bevrijding van het dorp Hellendoorn als opmaat naar 80 jarig vrijheid onder het motto: ‘Opdat wij niet vergeten’.

Banieren

Langs de Dorpsstraat en een gedeelte van de Gerard Boschstraat en de Bibenstraat hangen weer de Banieren van Canadese soldaten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereld oorlog. Hiermee krijgt de bevrijding een gezicht en worden de soldaten geëerd voor hun moed.

Vlaggen

De stichting vraagt aan alle wijkverenigingen /straten om hun wijk/straat te versieren in de week van 22 maart tot en met 16 april. Op 10 (de dag van de bevrijding) en op 13 april vraagt men aan alle dorp bewoners om de nationale driekleur, Canadese vlag of de vlag van dorp Hellendoorn bevrijd! op te hangen. De speciale bevrijdingsvlag is beschikbaaren te bestellen voor € 12,50 bij de organisatie: email: jwmmollink@gmail.com.

Kinderactie

Voor alle schoolkinderen is er een weer een scholen actie georganiseerd met als hoofdprijs: een rondrit met een Dodge WC51 voor maximaal 5 personen. Tweede prijs is een uur rijden voor maximaal 4 personen in een originele Jeep. De derde en vierde prijs worden aangeboden door AH Rob Loomans en Hofman Primera. Alle scholen uit Hellendoorn en Marle doen mee. De formulieren worden op de scholen uitgereikt en zijn ook op te vragen bij slagerij Kamphuis en Hofman Primera. De ingevulde formulieren kan men inleveren bij AH Rob Loomans en Hofman Primera te Hellendoorn.

Programma

Intocht zaterdag 13 april 12.30 uur: Op 13 april zal om 12.30 uur de klokken van beide kerken gaan luiden. Op hetzelfde moment begeleid de Lowland Brigade Pipe Band zullen meer dan 40 militaire voertuigen, inclusief een tank door de straten van Hellendoorn rijden. Ook koningin Wilhelmina zal niet ontbreken. Daarnaast zullen twee Piper cups vliegtuigen over het dorp vliegen, wat mede mogelijk is gemaakt door een bijdrage van de Oranjevereniging. 

Jaren 40 party

Om 13.30 uur tot ongeveer 16.00 uur volgt een jaren 40 party op de Hofmansweide. Optredens van de Lowland Brigade Pipe Band ,de Cottonville Big Band onder leiding van Hans Dijsselhof en de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn met ‘de Noabers’ moeten de jaren 40 doen herbeleven. Ook zijn hier alle oorlogsvoertuigen te bezichtigen die aan de optocht meededen. Ook zijn er diverse marktkramen en reenactors die demonstraties geven. Ook is er voor het eerst een kampement. Mede door de bijdrage van het Dorpsbudget Hellendoorn is alles gratis te bezoeken.

Zoek de Happy Stones 

Vanaf heden tot en met maandag 15 april zullen er in het dorp Hellendoorn meer dan 150 Happy Stones verstopt worden. Aan jouw de taak om deze te vinden. Een Happy Stone is een beschilderde steen, die door mensen worden achter gelaten op bijzondere plekken. Het is voor jong en oud. Ware kunstwerken tot kindertekeningen worden op de stenen geschilderd. Als je zo’n steen vindt mag je hem houden of weer ergens anders neerleggen. De stenen van deze actie herken je doordat er ‘Kei Heldern Vrij’ op de achterkanten staat. Dit is ook de Facebookpagina waarop je je gevonden steen kunt melden. Vind je een steen, maak dan een foto en plaats hem hier op deze pagina. 

80 jaar vrijheid volgend jaar groots gevierd

Volgende jaar zal de stichting het 80 jarig jubileum van de bevrijding groots vieren en wel in het weekend van 4, 5 en 6 april 2025.

Facebook

“Wij zijn ook te volgen via Facebook, waarop ieder keer leuke weetjes over het evenement wordt geplaatst. Facebookpagina: Hellendoorn bevrijd! Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Dorpsbudget Hellendoorn, HOV Hellendoorn, Oranjevereniging Hellendoorn, Kamphuis fietsen, Bartels Assurantiën, Autobedrijf “Bie Olthof”, Building care, Slagerij Kamphuis, aannemersbedrijf Hegeman en de Ronde Tafel 175 Hellendoorn / Nijverdal. “Laten we er met elkaar een gezellige, maar ook gedenkwaardige middag van maken.”

Afbeelding