Marie Docter-Sasbrink met haar kleindochter Martine.
Marie Docter-Sasbrink met haar kleindochter Martine.

‘Topvrouw’ viert haar 100-ste verjaardag

Algemeen

NIJVERDAL – Marie Docter-Sasbrink werd dinsdag 20 februari 100 jaar! De tuin aan de Dahliastraat was versierd met ballonnen en ook binnen was meteen duidelijk dat het hier om een bijzondere jarige ging. Een button met de tekst ‘Party Girl’ op haar vest zegt genoeg! Vol enthousiasme vertelt ze burgemeester Jorrit Eijbersen die haar namens de gemeente kwam feliciteren over wat ze in haar leven allemaal heeft beleefd.

Veel verhalen

Marie werd geboren aan de Grotestraat 102 in Nijverdal tegenover het huidige Memory Vredesmuseum. “Mijn vader werkte bij de KSW, hij was een heel goede wever”, legt ze de burgemeester uit. “Maar als meisje van 13 jaar moest ik al helpen meeverdienen voor het gezin. Ik werkte in een manufacturenzaak waar nu het Kruidvat is. Vroeger had je geen voorzieningen. Omdat ik nog geen 14 was, moest ik wel stoppen.”

Later kwam ze bij dokter Smit “ De plek waar later de ABN zat en nu Anytime Fitness”, verduidelijkt kleindochter Martine. Marie: “Bij dokter Smit verdiende ik 37,50 gulden per maand. Ik mocht 2,50 gulden houden.” Regelmatig pakt ze het Fotoalbum Nijverdal 1945-1995 van Frits Korver er bij om iets te laten zien.

Nog zelfstandig wonen

Met hulp van kleindochter Martine die haar oma mantelzorg verleent en heel veel leuke dingen met haar doet, kan de honderdjarige nog thuis wonen. “Ik ben een gezegend mens”, zegt ze nadenkend. Vlak na de oorlog op 15 mei 1945 trouwde ze met Anton Docter. Het huwelijk werd gezegend met drie kinderen, van wie er een overleden is. Er zijn vier kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. Ook haar man is al langere tijd geleden overleden. Maar haar zoon is thuis blijven wonen. “En met hulp van Martine redden we het best. Toen ik 85 was, werkte ik nog in de tuin. Ik houd veel van bloemen. Nee, ik hoef nog niet naar een woonzorgcentrum!”

Leuke dingen

Marie staat om 06.00 uur op. “Elke avond om 21.30 uur neem ik een borreltje. Ik eet veel fruit”, antwoordt ze de burgemeester als hij vraagt naar het geheim van het oud worden. Ondeugend lachend biedt ze de burgemeester ook een borrel aan. Maar die waagt zich er ‘s ochtends niet aan. Ze vermaakt zich met tv kijken, kruiswoorpuzzels maken en rummikubben. En samen met kleindochter Martine gaat ze er regelmatig op uit. Zelfs naar een kleinzoon die in Zwitserland woont en een nieuw huis gebouwd had. “We gingen met de rolstoel de bergen in en ze is ook in de kabelbaan geweest”, zegt Martine. En de jarige: “Maar we doen ook wel wat in de buurt, naar De Uitkijk, de Harlekijn, een ijsje eten in Holten.” Op de uitnodiging voor het grote verjaardagsfeest dat afgelopen zondag in het Kulturhus in de Kruidenwijk werd gevierd, prijkt een mooie foto van de jarige in een rolstoel op de heide. “Zondag komt mijn hele familie en ook alle neven en nichten, de kinderen van mijn broers. Het wordt een mooi feest!”

Bij de tijd

Met pretlichtjes in haar ogen: “Ik ging naar Diekman om armbandjes te kopen voor twee jarige kleindochters die zondag ook komen. Wat kosten ze?” vroeg ik. “Zijn die dingen tegenwoordig zo duur?” Met de burgemeester maakt ze de afspraak dat hij over een jaar terugkomt. “Maar het mag ook eerder; je mag altijd langskomen hoor!”