Afbeelding
Fotograaf: Ton Kappert

Al duizenden padden veilig overgezet

Algemeen

NIJVERDAL – Het loopt storm met padden en kleine watersalamanders aan de Ligtenbergerweg. Recordaantallen dieren worden door de IVN-vrijwilligers overgezet. Op zondagmorgen 18 februari waren er al 13037 padden naar de andere kant van de weg gebracht. Daarbij 2943 kleine watersalamanders en 74 kikkers.

“Vooral de vele kleine watersalamanders vallen op ten opzichte van vorig jaar. Deze trekken - denken we - iets vroeger dan de padden. Waar dit heen gaat qua aantallen durft niemand te voorspellen. Wel dat het nu al bizar veel is. Deze aantallen zijn uniek voor heel Nederland”, meldt IVN-er Ton Kappert.

Wanneer de piek komt van het aantal dieren is onbekend. “Dat weten alleen de padden! Vorig jaar stopte het ongeveer eind maart, maar toen begonnen ze wel wat later te trekken.”

Voorlopig zijn er genoeg vrijwilligers voor deze klus. Ze komen ‘s ochtends en ‘s avonds langs om de emmers te legen waar de padden invallen als ze langs de schermen in de berm van de weg lopen. “Maar structureel is dit niet jaren vol te houden. Dus moet er een fysieke oplossing komen, bijvoorbeeld in de vorm van tunnels onder de weg. Of door een (tijdelijke) afsluiting van de weg”, menen de IVN-ers.

Afbeelding