Afbeelding

Open huis bij 10 jaar Voedselbank; dit jubileum verdient onze steun!

Algemeen

GEMEENTE HELLENDOORN – De Voedselbank aan de Hendrik Wormserstraat 1 in de kelder van het Spectrum houdt op zaterdag 9 december een open huis. Iedereen is daar van 11.00 tot 14.00 uur welkom om te kijken hoe de vrijwilligers van de Voedselbank bezig zijn voor mensen met een smalle beurs. De Voedselbank bestaat 10 jaar en in de loop van de tijd zijn de nodige veranderingen en verbeteringen doorgevoerd. “Ondermeer hebben we nu een nieuw semi-winkelconcept van uitgifte”, vertelt de voorzitter. Bezoekers kunnen proeven van warme en koude hapjes, bereid door chef-kok Hendri Lubbers, en worden drankjes aangeboden. “Het is een inloop om de bevolking te laten kennismaken met de Voedselbank. Raad en college worden ook uitgenodigd.”

Middelen

“Het aantal cliënten van de Voedselbank groeit momenteel weer. Het zit nu iets onder de zeventig. Verleden jaar om deze tijd waren het er meer dan honderd. In de zomer is het teruggelopen tot rond de vijftig”, legt voorzitter Piet Hofman uit. “Op het ogenblik speelt er wel dat we steeds minder van de supers krijgen en daarom moeten onze vrijwilligers zelf steeds creatiever zijn om onze cliënten van goed en gezond voedsel te voorzien.” Hij noemt de DE- koffiepuntenactie; bij de Plus en AH staan weer dozen waar koffiepunten door de klanten in gestopt kunnen worden. Verleden jaar leverde de actie duizend pakken DE-koffie van 250 gram op! Natuurlijk hopen ze bij de Voedselbank dit keer op een zelfde resultaat. Verder kijkt Hofman bij beide AH’s of de klanten de bonnen van de Postcodeloterij in een bak gedaan hebben. “Voor de geldwaarde kopen we dan wereldgerechten of mixen voor bijvoorbeeld nasi.”Vaak krijgt de Voedselbank na plaatselijke sportevenementen overgebleven fruit of drankjes. Ook de actie met statiegeld flesjes en blikjes bij Ben&Jerry’s voor de Voedselbank levert aardig wat op. “En er komt daar een kerstboom met envelopjes met wensen van kinderen van wie de ouders cliënt zijn bij de Voedselbank.” Sowieso krijgt de Voedselbank rond Kerst lekker ijs van de ijsfabriek.

Royaal pakket

Sinds enige tijd heeft de Voedselbank de uitgifte op twee dagen; donderdag en vrijdag. De cliënten kunnen uitzoeken uit de uitgestalde vijf soorten producten; verse groente en fruit op een schap, houdbare producten, vlees en vleeswaren, zuivel en brood. Dat laatste ligt in afzonderlijke diepvriesbakken overzichtelijk uitgestald. Twee coördinatoren zorgen hiervoor.

Begin

Het begon 10 jaar geleden op 5 december. Er kwam toen iemand van de Voedselbank in Almelo. “We vroegen ons oprecht af of dat in onze gemeente ook nodig was, ”zegt voorzitter Hofman die samen met Marcel Ticheler vanaf het begin bij de Voedselbank betrokken is. “We hebben toen in januari een info-avond gehouden en alle betrokken organisaties uitgenodigd, daar kwamen zo’n honderd vrijwilligers. Mensen die iets wilden doen voor hun medemens.We hebben een bestuur gevormd en adviesleden aangesteld. Zo zijn we begonnen.” Tegenwoordig is de Voedselbank wel bekend bij de inwoners en treedt ook naar buiten met acties op de Nachtmarkt in Nijverdal en de Schapenmarkt in Hellendoorn.

Zuinig

“We zijn zuinig op onze vrijwilligers, zonder hen beginnen we niets. Maar we zijn ook zuinig op de gevers. Die krijgen altijd een bedankbrief. Van de Rabobank hebben we pas nog een cheque van 1300 euro ontvangen en van de ledenraad 500 euro.“ Wie de Voedselbank wil steunen kan een gift storten op: NL80 RABO 0141 5221 00 ten name van Stichting Voedselbank Hellendoorn.