Foto v.l.n.r. Jan Schippers, Ingrid de Lange (Hospice Noetsele) en Gerrit Tijhof op het terras voor het hospice.
Foto v.l.n.r. Jan Schippers, Ingrid de Lange (Hospice Noetsele) en Gerrit Tijhof op het terras voor het hospice.

Haarlese midwinterhoornblazers schenken cheque van 500 euro aan Hospice Noetsele

Algemeen

HELLENDOORN / HAARLE - In de gezellige huiskamer van Hospice Noetsele van ZorgAccent kwam een afvaardiging van de Haarlese midwinterhoornblazers-groep op bezoek met een mooie missie. Zij kwamen officieel de cheque van 500 euro overhandigen. Ingrid de Lange van ZorgAccent wil het geld gaan gebruiken om mooie planten voor het terras te kopen, zodat het voor de bewoners fijn is om naar buiten te gaan en er iets moois is om naar te kijken. “Want buitenstaanders denken vaak dat alle bewoners hier alleen maar op bed liggen, maar dat is beslist niet waar.” Verder voegt ze nog snel toe dat nieuwe vrijwilligers bij het hospice altijd welkom zijn.

Gestoken in hun traditionele blauwe kiel met rode zoekdoek, pet op en klompen aan de voeten, waren de blazers al vroeg present in het hospice. En natuurlijk hadden ze voor de foto ook hun midwinterhoorns meegenomen. De afvaardiging bestond uit Martha Schippers, Jan Schippers (een echtpaar) en Gerrit Tijhof. Martha regelt als coördinator de optredens van de groep en wat er meer op zakelijk gebied komt kijken. Met een grote glimlach bekent ze: “Nee ik kan absoluut niet blazen. Maar mijn man en dochter des te beter.” Aan Ingrid de Lange coördinator van ZorgAccent in Hospice Noetsele en vrijwilligster Monique Booyink (uit Luttenberg) vertellen ze allerlei wetenswaardigheden over hun optredens en de groep midwinterhoornblazers. Ze blazen vanaf de eerste Adventszondag tot de zondag voor Drie Koningen. Jan Schippers: ”We hebben ongeveer twintig blazers en in de groep zitten zes dames.Onze blazers komen overal vandaan; Heino, Heeten, Nieuw-Heeten, Holten, Nijverdal, Hellendoorn en natuurlijk ook uit Haarle. We beginnen altijd op de Sprengenberg, dat is traditie. Het is best een koude hobby, onder de blauwe kiel gaan thermo-ondergoed en wollen truien! En ik heb tegenwoordig een grote parasol bij me in de auto. Dan kunnen er vier mensen droog staan, als het regent of sneeuwt.” Martha regelt waar de blazers naar toegaan. Ze maakt een rooster. “Aanvragen komen alweer binnen vlak na de laatst keer blazen. Maar ook nog wel vlak voor de Kerst. Ik vraag dan ‘wie kan er naar Okkenbroek of Raalte? Wie wil naar Mariënheem?”

Goed doel

De Haarlese midwinterhoorn blazers zijn geen vereniging of stichting. Ze komen twee keer per jaar bij elkaar; vergaderingen in november en in februari. Tijhof: “Dan drinken we een glaasje bier of fris ‘van de zaak’.” Voor het blazen vraagt de groep een kleine vergoeding. ”Bij het blazen voor commerciële bedrijven vragen we iets meer”, geeft Martha aan. ”Wat we overhouden gaat naar een goed doel.” Tijhof: “Op het terrein van Krönnenzommer komen we al meer dan 30 jaar blazen. En dan enkele keren in het seizoen. De bewoners hier waarderen dat erg.” Hij vertelt verder over een bewoner die vond dat na hun optreden de Kerst pas echt begon. En dat overal de ramen opengaan als ze daar blazen. Dat weet ook De Lange: “Het klinkt hier in dit stille heuvelachtige gebied ook heel erg mooi”, verzekert ze de blazers. En die snappen wat ze bedoelt: “Op een braderie, kerstmarkt of bij een bedrijfsfeest heb je altijd storend geroezemoes.”

Informatie over de midwinterhoornblazersgroep: midwinterhoorngroephaarle.nl

Foto v.l.n.r. Jan Schippers, Ingrid de Lange (Hospice Noetsele) en Gerrit Tijhof op het terras voor het hospice.