Afbeelding

Jan Hoogenkamp ‘Het Gezicht van Het Centrum’ neemt binnenkort afscheid

Algemeen

NIJVERDAL – Jan Hoogenkamp, is als koster/beheerder van Het Centrum een bekend gezicht voor velen in de gemeente. Maar op 1 juli is dat voorbij dan zwaait hij af en gaat hij lekker van z’n vrije tijd genieten. Hoogenkamp is de spin in het web dat Het Centrum tegenwoordig is. Maar hij haast zich te zeggen dat het niet om hem draait: “We doen het samen! Ik mag alleen een beetje bijsturen.”

“Nee, ik verveel me hier nooit”, opent hij het gesprek met een kop koffie in een van de vergaderzalen in Het Centrum. “Er is altijd veel te doen: vergaderingen en bijeenkomsten van verschillende organisaties. Uitvoeringen en concerten. De eindexamens van Reggesteyn worden hier nu in de grote zaal afgenomen. Maar ‘s zondags moet de zaal weer als kerkgebouw fungeren.”

Hoogenkamp begon op 1 april 1988 als koster bij -toen nog- de Hervormde Kerk op de hoek van de Kerkstraat/Hoge Dijkje. Lachend: “Ik begon met een snipperdag.” Hij vertelt dat hij het werk als koster fijn vond, met als bijkomend voordeel dat hij door de week overdag nog wel eens wat tijd over had onder andere voor zijn kinderen. “Ik kon helpen als klaar-over (samen met dominee V.d.Weide, we waren toen al letterlijk samen op weg) en mee naar de sport.” ‘s Avonds waren catechisaties en vergaderingen en op zondag en kerkelijke feestdagen de diensten in de kerk. “De kerkdiensten werden toen nog goed bezocht. Vooral met de kerstnachtdienst zat het bomvol. Ik moest dan zorgen dat iedereen nog een zitplaats kon krijgen en stoelen bijzetten.” Natuurlijk waren er ook regelmatig trouwdiensten: ”Ik heb vele bruidsparen vooraf laten ‘droog zwemmen’ en dan geprobeerd mijn steentje te mogen bijdragen aan hun speciale dag.” 

De oud-koster vindt het mooi dat na de verbouwing van de kerk tot woonzorgcentrum van Philadelphia de vorm van de kerk enigszins behouden is. “Nee”, zegt hij “ik ben er na de verbouwing niet meer binnen geweest. Wel kijk ik, als ik er langs kom, soms uit gewoonte omhoog naar de klok (maar die is er niet meer).” 

Het Centrum 

Jan Hoogenkamp was ook vervanger van koster Henk Kamerling in het Hervormd Centrum.Op 1 juli 2004 is hij daar zijn opvolger geworden. Maar tegenwoordig gebeurt er heel veel meer in Het Centrum. De verhuur van zalen is enorm toegenomen. Jan draait soms lange weken. “Alleen als het thuisfront erachter staat is dat mogelijk. Met de opbrengst van de verhuur kunnen de kosten van de kerk deels gedekt worden. Dat is mooi.” Bij het samengaan met de Regenboogkerk was het ‘Hervormd’ voorbij en moest er een andere naam komen voor het Centrum...Omdat in de volksmond toch heel vaak gezegd werd ‘we gaan naar het Centrum’ is de naam Het Centrum gekozen. ”In het begin gaf het nog wel eens verwarring omdat er ook een tandartspraktijk was die zo heette.” Maandagmorgen ging de telefoon nog wel eens van: oh ik moet de tandarts hebben...(foutje).

Hoogenkamp werkt in Het Centrum samen met oproepkrachten en er zijn vele vrijwilligers die af en toe meehelpen. Hij zegt: ”We hebben al die jaren, dat ik hier heb mogen werken, fantastische teams gehad van medewerkers.” En vervolgt “Het is mooi dat Het Centrum midden in samenleving van het dorp staat. We proberen daar ook ons ding van te maken. Daarom twijfel ik ook nooit wanneer onze inzet wordt gevraagd bij dingen met een sociaal karakter. Bijvoorbeeld bij de opvang van mensen bij de brand bij ZorgAccent. Ook tijdens de verbouwing van het uitvaartcentrum konden wij een vervangende locatie zijn, om wat te noemen.”

Er zijn in deze afgelopen jaren heel veel mooie dingen voorbij gekomen, maar een bijzondere herinnering bewaart de koster/beheerder ook aan de grote manifestatie ‘Thank You Canada’. Wij hadden alle muziekgroepen en taptoe muzikanten binnen. Het was druk maar prachtig, sommige muzikanten die hier samen zaten te jammen.” Speldjes van iedere Canadees, Engelsman, of Schot proberen te krijgen en thuis heb ik ze nog jaren bewaard. “We hebben het er nog soms over.”

Goede gastheer

Voor iedereen die in Het Centrum komt wil Jan Hoogenkamp een goede gastheer zijn. “Ik denk graag mee als er bijvoorbeeld besprekingen zijn voor een trainingsdag. Geef wel eens tips. Maar alles gaat wel samen met mijn collega’s.” Saamhorigheid vind hij van groot belang. “Jammer dat kerkbezoek terugloopt.Dat raakt me wel. In het algemeen triest dat de wereld verhardt en het wederzijds respect steeds minder wordt.. Maar gelukkig zijn er ook goede initiatieven zoals kerstactie van de Raad van Kerken en de Voedselbank.”

Wat hij gaat doen na zijn afscheid? “Geen idee! Een jaar niets doen samen met mijn vrouw. Want zij stopt ook met werken. Genieten van de kleinkinderen. Achterstallige dingen in huis oppakken en tuinieren. Vaker naar de voetbal op zaterdag SVVN, ben al 40 jaar actief lid van die club en ik doe ook nog de ledenadministratie. Nee, ik zal me waarschijnlijk ook dan niet vervelen.”